fbpx
Odnosi u porodiciPorodica

Starije dete i nova beba: Hoće li starije dete biti ljubomorno na bebu? (VIDEO)

Kako će se privići starije dete i nova beba? Ne mora da znači da će dete biti ljubomorno na bebu, sve zavisi od toga kakvo je dete, koliko ste ga pripremili, kog je uzrasta i da li je imalo prilike da vidi tako malu bebu u okruženju. 

dete 3

Starije dete i nova beba: Nisu sva deca ljubomorna na novu bebu

Može se dogoditi da dete bude zabrinuto za bebu ili svoju poziciju u porodici, ne nužno ljubomorno. A nekada oseća i ljubav, uzbuđenje i ponos. 

Potrudite se da dete izražava svoje emocije, bilo da su one dobre ili loše. Ohrabrujte ga da razgovara o osećanjima. Nekada će dete početi da se udara, štipa i gura umesto da izrazi svoje emocije. Jasno je da ne treba da to dozvoljavate, ali ni slučajno nemojte vikati na dete i kažnjavati ga. Mirno i nežno mu recite da udaranje nije dozvoljeno. 

Nemojte se začuditi ako ode korak unazad: počne opet da piški u gaćice, tepa dok priča, želi da ga oblačite ili nosite. Budite strpljivi sa detetom jer taj kratak period regresije nije neuobičajen. Uskoro će se vratiti na uobičajeno ponašanje.

 Dajte detetu do znanja da je u redu da bude ljubomorno

Mnoge muči odgovor na pitanje: Hoće li starije dete biti ljubomorno na bebu? Pre porođaja razgovarajte sa detetom. Recite mu da je puno dece ljubomorno i ljuto kada dobije mlađeg brata ili sestru. Uverite ga da shvatate kako se oseća. Objasnite mu da se ništa ne menja, da će vaša porodica samo biti bogatija za još jednog člana. Recite detetu da će vremenom i ono veoma voleti novu bebu, da će joj biti najbolji prijatelj i društvo za igru kada malo poraste.

Obavezno starijem detetu stavite do znanja da ćete ga i dalje podjednako voleti. 

da li e starije dete biti ljubomorno

Dolazi nova beba, uključite dete u pripreme

Možete dozvoliti detetu da učestvuje u pripremama. Povedite ga sa sobom da bira neki komad garderobe, igračku, cuclu ili pelene za bebu. Dozvolite mu da donosi neku od jednostavnih odluka. Na primer, da li da kupite žute ili zelene pantalonice za bebu. 

Starije dete i beba: Kako pomoći detetu da prihvati novu bebu

  • Nemojte dete upisivati u vrtić, skidati mu pelenu ili ukidati cuclu neposredno pre ili posle dolaska nove bebe.
  • Držite se uobičajene rutine kako bi pomogli detetu da se prvo prilagodi na novog člana porodice.
  • Zamolite i prijatelje i rođake da se ne fokusiraju samo na novu bebu kada budu dolazili.
  • Pokušajte da uključite dete u brigu o bebi. Može vam dodati pelenu ili odabrati čarapice.
  • Možete reći detetu da vam kaže kada proceni da ste potrebni bebi.
  • Ako beba pije na flašicu, dozvolite detetu da ono drži flašicu i hrani bebu.
  • Pokažite detetu da mu verujete i to će pomoći da steknete naklonost i da se bolje socijalizuje u novonastaloj situaciji. 
dete 2

Nikada detetu nemojte nametati obavezu brige o bebi, čuvanja i slično, koliko god ono imalo vremena, ako samo ne insistira na tome. Dete treba da bude dete i da mu odrastanje nije ugroženo dolaskom novog člana. Izvor

Objavljen: 5. oktobar 2017. godine, ažuriran: 8. maj 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button