fbpx
Odnosi u porodici

Brinem da li me beba voli?

Možda će se nekima učiniti čudno, ali majke pod naletom pomešanih osećanja, koje nekako ne umeju da kanališu počnu da postavljaju sebi pitanje: “Da li me beba voli?”

Pored brojnih dilema i nesigurnosti koje novopečena mama ima, nekada se javljaju i potpuno nerealnih strahovi i dileme o kojima nema sa kime da razgovara. Jedan od tih strahova je i da li je beba voli, a retko koja majka priznaje da je razmišljala o tome tokom prvih meseci nakon porođaja.

Da li me beba voli?

Razmišljanje o tome da li vas beba voli pokazuje dve stvari: da brinete i da niste sigurni u to kako se snalazite sa novim članom. Moguće je da ste zbunjeni i na momente nesrećni, a nijedan roditelj ne želi da se tako oseća.

Važno je da znate da mnogi roditelji imaju istu dilemu kao i vi. Kako majke, a još češće očevi. Nažalost, ovo je jedno od pitanja o kojima se retko priča i koju i sami roditelji retko izgovaraju naglas, a neretko ih tišti. 

Ponekad se može dogoditi da vas beba gleda uzbuđeno i na sve načine, čak i ako ima samo dva ili tri meseca, pokušava da dođe do vas – odgurivanjem i proizvođenjem zvukova. Roditelji su najvažnije osobe u bebinom životu. Bebino srce brže lupa kada je uzbuđena i iščekuje vašu reakciju. 

Ako vam se učini da se vaša beba koprca i okreće od vas kao da joj se tu ne sviđa, može se desiti da joj samo treba malo više prostora pre nego što počne da vas sluša. 

da li me beba voli

Ponekad se dogodi da vas beba fiksira pogledom dok sedi pored vas, ali da vi to previdite ako ste okupirani drugim stvarima ili pokušavate nešto da završite. Važno je da znate da je bebi u prvih par meseci života najzabavnije da imate kontakt očima dok joj pričate, a ona pokušava da oponaša vaše pokrete usnama. Nijedna igračka joj neće toliko zaokupiti pažnju. 

Beba još uvek ne priča i lako ćete pogrešno protumačiti njeno ponašanje.

 

Beba se više obradovala tati?

U početku su tate te koje se osećaju izostavljenim, jer beba zbog dojenja, ali i boravka u maminom stomaku prirodno prednost daje njoj. Neretke su situacije i kada mama zbog pomešanih osećanja biva čak i ljubomorna na bebu. Ova situacija i strah da beba ne voli dovoljno mamu, odnosno da prednost daje tati kulminiraju nekoliko meseci nakon rođenja. Tada je beba već svesna sveta oko sebe, a ako ceo dan provede sa mamom, obe su u nekom momentu već umorne i mrzovoljne i prirodno je da se beba obraduje tati kada se vrati sa posla.

Sasvim je normalno što će ta promena biti izvor nove zabave i radosti za bebu, a uz to, setite se da bebe sve osećaju i može se dogoditi da se lagodnije osećaju kod nekoga ko je opušteniji. Nova osoba koja se pojavi će imati više energije za bebu.

Pokušajte da ne padate u zamku da počnete da se osećate loše, već to vreme iskoristite da radite nešto nebebeće, pa makar to bilo i kuvanje kafe, sređivanje ormana ili odlazak u prodavnicu.

Biti roditelj nije uvek lako, ali vi radite najbolje što možete i svakako će biti jedno predivno iskustvo.

Najčešće, kada se osećamo loše, počinjemo da razmišljamo da „nismo dovoljno dobri“. A onda počnemo da razmišljamo kako sigurno i beba isto misli. Mozak beba nije dovoljno razvijen da uopšte može tako da razmišlja.

Važno je da svakodnevno barem pet minuta ostavite za sebe i bebu, u vreme kada je beba sita i naspavana, kada ćete je držati u krilu, gledati u oči i pričati sa njom bez upotrebe televizije, telefona ili drugih igračaka koje bi mogle da vam ometaju pažnju.  brinem da li me beba voli

Savet psihologa

Ako vas duže vreme muče ovakve misli, nemojte se ustručavati da porazgovarate sa psihologom. On će vam pomoći da se izborite sa svojim iracionalnim strahom i pomoći da razvijete bolju vezu između vas i bebe. 

Photo by Pavel Danilyuk from Pexels

 

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button