fbpx
Običaji i proslavePorodica

Kako odgovoriti na pitanja o Deda Mrazu detetu od 6 godina i starijem

Od momenta kada prvi put vidi Deda Mraza, pa čak i ako dete još uvek ne priča, za njega će on biti nešto magično i intrigantno. Godinama ćete se susretati sa pitanjima. Kako odgovoriti na pitanja o Deda Mrazu detetu? Mnogi roditelji se plaše pitanja „Da li Deda Mraz postoji?“ Postoji mnogo načina kako da date odgovor na ovo pitanje.

Kako odgovoriti na pitanja o Deda Mrazu?

Roditeljima je nekada posebno teško da shvate da deca rastu i prestaju da veruju u nestvarna bića, bajke i vilenjake. Mnogi roditelji žele da deca zauvek veruju u Deda Mraza i njegove pomoćnike.

Kako odgovoriti na pitanja o Deda Mrazu detetu od 6 do 7 godina?

Pitanja o ovoj temi se pojavljuju u svim uzrastima, ali ona zahtevaju više angažovanja otprilike u vreme kada deca kreću u predškolsko ili školu. Ovo je uzrast u kome deca razgovaraju sa drugom decom i moguće je da već imaju dilemu da li će se Deda Mraz pojaviti i da li je on stvaran.

Prvo proverite odakle detetu ideja da Deda Mraz možda nije stvaran i uverite se da li je spremno da napusti to verovanje. Važno je da ne pokušavate da produžite to verovanje samo zato što vi smatrate da je tako bolje i niste spremni da prihvatite da dete raste.

Statistika kaže da deca otkrivaju istinu o Deda Mrazu sa oko 7 godina, ali su uglavnom bila srećna i osećala ponos što su to otkrila. (Izvor: NCBI) Sa druge strane, roditelji su uglavnom osećali tugu kada se to dogodi.

Dete uzrasta 8 do 9 godina

Deca ovog uzrasta se možda zaista pitaju da li je u redu da se pretvaraju da postoji Deda Mraz kako bi sigurno dobili poklone. U ovom uzrastu će želeti da koriste svoj sud i postavljaju prava pitanja, ali i dalje postoje deca koja nisu spremna da znaju istinu. Postavite im pitanje: „Zašto me to pitaš?“, pre nego što date odgovor.

Mnoga deca, čak i kada saznaju da Deda Mraz nije stvaran, to ignorišu jer im se dopada ceo ritual i sve što to prati. Dakle, čak i ako otkriju da Deda Mraz ne postoji, želeće da još neko vreme nastavite tradiciju.

Deca uzrasta 10 do 11 godina

U ovom uzrastu dete sigurno više neće verovati u Deda Mraza, ali će mu dok prolazi kroz razvojnu tranziciju prijati i da postoje stvari poput ove koje ga u toplini doma vezuju za detinjstvo. Prihvatiće stvarnost, ali će se možda baš iz ovog razloga čvrsto držati i ideje da on postoji. Nemojte biti uznemireni, ako je to još uvek aktuelno.

Kako deca razmišljaju o ovoj temi?

Onog momenta kada vam dete postavi ovo pitanje, verovatno već razmišlja o tome šta je istina, a nekada samo želi potvrdu od vas. Deca uzrasta 7 do 12 godina možda razmišljaju na 2 načina istovremeno. Oni su u stanju da vide Deda Mraza kao prijatan koncept i nešto što im odgovara, a da paralelno znaju da ne postoji, kada žele da budu racionalni.

Možete sa decom podeliti vaša razmišljanja o ovoj temi, razgovarati na temu vere, ali i magije. Slušajte ih. Razmislite o tome što vam pričaju. Ko zna gde vas njihovi zaključci mogu odvesti i šta možete saznati o tome kako vaša deca rezonuju.

Kako odgovoriti na pitanja o Deda Mrazu
Kako odgovoriti na pitanja o Deda Mrazu?

Kada dete počne drugačije da razmišlja na ovu temu, možete i promeniti prazničnu tradiciju. Možda ćete onda moći da budete Tajni Deda Mraz drugu, vi međusobno u porodici ili mlađem bratu ili sestri.

To što deca više neće verovati u irvase i Deda Mraza ne znači da će možda želeti da učestvuju u pripremi kolačića koje ćete poklanjati dragim ljudima i šire radost darivanja.

Pročitajte: Deca treba da veruju u Deda Mraza

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button