fbpx
Urolog

Da li je operacija prostate jedino rešenje?

Poštovanje doktore,

Imam pitanje u vezi prostate. Naime, već duži niz godina kontrolišem redovno stanje prostate i koliko toliko stvari držim pod kontrolom. Imam 55 godina, a dimenzije prostate su 51 x 33 milimetra sa kalcifikacijom u levom lobusu promera 13 milimetra. Ovo su rezultati današnjeg pregleda kod specijaliste ultrazvukom.

Recite mi, molim Vas, u kojem smeru se kreće ovakvo stanje. Poslednjih 5-6 godina otprilike iste dimenzije. I taj kalcifikat, postoji li neki način da se ukloni, a prostata smanji? Naravno uz lekove i uredan život. Da li je operacija jedini način da se uklone pomenute promene?

Unapred zahvalan, Dragan

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

ODGOVOR UROLOGA

Pozdrav Dragane,

Značajan broj pacijenata danas se leči lekovima dok je hirurgija poslednji izlaz. Treba odrediti PSA, kalcifikacija je nastala nakon zapaljenskog procesa, nema potrebe da se uklanja. Lekovi deluju na veličinu prostate, tako da prvo odredite PSA pa onda dalje spram toga. Naravno, ono što je u svakom slučaju vodeće, jesu simptomi koji mogu ali ne moraju biti u vezi sa veličinom prostate, a veoma su značajni kod određivanja terapije.

Dr Dimitrije Jeremić, urolog

Kontakt: 060/489-2778

Pitanja za urologa možete poslati na: urolog@demetra.rs i dobićete odgovor u što kraćem roku.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Related Articles