fbpx
Savetnica za dojenje

Nastavak dojenja posle apsecesa dojke

Apseces i rađena incizija dojke

Poštovana,

Molila bih vas za savet i pomoć. Danas mi je urađena incizija dojke, posle komplikacije mastitisa. Porodila sam se pre 20-ak dana, a ovaj problem vučem već 10 dana. Htela bih da sačuvam laktaciju i nastavim dojenje. Dosada sam normalno dojila na dojku na kojoj se formirao apsces.
Doktrorka, hirurg, mi je rekla da nije trebalo da dojim bebu do sada i da posle intervencije, dok traje previjanje, tj. drenaža ove dojke, da na nju ne dojim bebu, već samo na drugu dojku.
Mene je strah da ću ako beba ne bude sisala, potpuno zaustaviti laktaciju na toj dojci. Šta vi mislite? Ugrožava li to bebu, ne bih da joj prenesem neku bakteriju iz tog apscesa.
Hvala unapred. Molila bih što hitniji odgovor.

Odgovor savetnice za dojenje

Apseces dojke nije toliko uobičajen, svega oko 5% mastitisa iskomplikuje se tako. Najčešće je u pitanju zastoj mleka uvek na istom mestu. Utvrđuje se aspiracijom ili ultrazvukom.

U rešavanju, često je sama ta aspiracija dovoljna da dovede do smirivanja. Ipak, u nekim slučajevima je potrebno uraditi inciziju i ugraditi dren. Bitno je da se inciziju radi sa strane, a ne u okolini areole, da ne bi došlo do presecanja nerava u tom području.

Jako je važno da posle intervencije se nastavi ili dojenje ili izmlazanje na toj dojci, da bi se smanjio pritisak na inciziju i pomoglo zarastanje, kao i da se spreči ponavljanje mastitisa. Prednost izmlazanje u odnosu na dojenje dajemo samo ako je pozicija apscesa bila takva da je blizu areole ili bradavice.

Može se desiti da mleko malo curi na mestu incizije, ali ne treba da Vas plaši isto (mleko sadrži antitela). Svakako, antibiotici se prepisuju, a danas je bar opcija naći one koji su kompatibilni sa dojenjem.

Ako se plašite samog gnoja iz apscesa, on se drenira na dren. A čak i da dođe do bebinog stomaka, tamo ga dočekuje hlorovodonična kiselina koja ga razlaže.

Najbitnije od svega je – odmor! Mastitis i apces u tom periodu to poručuju – da je više no neophodno da mama više odmara, da više prihvata pomoć i da možda malo presloži prioritete, da ne zamaruje sebe.

Milena Kostić, vršnjačka savetnica za dojenje

Udruženje Roditelj

Vaša pitanja možete poslati na dojenje@demetra.rs

Odgovore na sva pitanja možete pročitati OVDE

Sve o dojenju – KLIK

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Related Articles