fbpx
Pitajte StručnjakaPsihoterapeut

Vraćanje pelena detetu

Majka ima nedoumicu i poteškoće sa detetom, pa pita psihologa šta misli da li je i vraćanje pelena opcija o kojoj bi trebalo da razmisli.

Pitanje – Mišljenja o vraćanju na pelene?

Poštovana Manuela,

Pišem Vam ponovo za savet oko iste teme, jer je sad već prošlo 7 meseci od kako smo pokušali sa odvikavanjem od pelena. Ona sad puni 2.5 godine i i dalje muku mučimo sa istim problemom. Imam utisak da ona sad to povezuje sa nečim negativnim stvara joj nervozu i izbegava da priča o tome.

Postoje dani kada sama ode da piški ili kaki, ali postoje dani kada samo trpi i ćuti. Negativno odgovara na pitanja da li joj se piški iako je očigledno jer prekrsti noge, piški malo toliko da prođe na trenerku i slično.

Najgore od svega je što ja znam da sam pogrešila jer sam započela sa tim rano plus smo se preselili u drugu zemlju, a ona je mnogo osetljiva. U početku sam je i grdila jer mi nije bilo jasno šta je problem. Jednostavno, veliku sam grešku učinila i sad nema nazad.

depositphotos demetra

Poslednja dva dana je počela da piški skroz i gaćice i kaki kad je u vrtiću napolju. Zato su se vaspitačice zabrinule i predložile mi da se vratimo na pelene samo kad je napolju i kada spava. Jer, kad se probudi posle dnevne dremke postane nervozna i tad izričito odbija da ide na nošu/wc šolju i upiški se i onda plače i razočarana je zašto je to uradila.

Moje pitanje je da li vi mislite da je to pametno jer čitam oprečna mišljenja o vraćanju na pelene (pod uslovom da ona to prihvati), i ako joj vratim, da li da joj vratim delimično ili sve vreme. Bojim se da je samo još više ne zbunim i da joj ne ostane neka trauma.

Inace je super, priča dosta, motorika je dobra i sve ostalo. Jedno zdravo dete, ali jako emotivno.

Apsolutno je svesna svega i zna kad joj se piški zna da ode na vreme kad to hoće(obično kada je raspoložena) i sve sam moguće metode pokušala ali jednostavno čini mi se da je vremenom sve gore i gore. Sad je ušla u fazu da trpi dokle god može i kad ode do wc-a već je kasno. U međuvremenu neće uopšte da priča o tome.

Unapred zahvalna za pomoć.

Mama S.

pitajte psihologa

Odgovor psihologa: Vraćanje pelena detetu

Pozdrav.

Ohrabrujem vas da pažnju sa teme pelena prebacite na razvoj njenih veština. U tom uzrastu ona ne razume zašto je važno da ne pušku u gaće, kao i mnogo toga. Možda ona vama deluje razumno, ali u tom uzrastu ne možete očekivati od nje komunikaciju o tome. Vidi vas uznemirenu što nju dodatno uznemirava i njen nezreo mozak zaključuje da je sigurnija da izbegava temu.

Predlažem vam da joj kupite pelene u obliku gaćica i nastavite smireno, bez forsiranja, kao i do sada da joj budite da ide u toalet. Nema tenzije, nema više priče o tome zašto to radi (pušku u gaće, trpi) jer zaista ne zna šta da vam kaže, realno ne zna odgovor jer ima samo 2 i po godine.

Fokusiranje se na građenje odnosa, a tema pelena će se onda sama od sebe rešiti kad bude bilo vreme. Neće biti tenzije kod mame, što će rezultirti nedostatkom tenzije i strahova kod deteta.

Vraćanje pelena detetu
Vraćanje pelena detetu

Srdačno,
Manuela Kamikovski

Mamino vreme

Manueli Kamikovski pitanja možete postaviti i putem mejla: psiholog@demetra.rs

Ostala pitanja i odgovore psihologa možete pročitati OVDE.

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button