fbpx
Psihoterapeut

Dete laže da se uklapa u vrtiću

Dete priča da se lepo provodi u vrtiću i da se igra sa drugarima

Poštovani,

Da li biste mogli da mi pomognete. Naime, imam ćerku koja pokušava da se uklopi u vrtić. Ima 5 godina. Uvek je bila po strani. Mi i vaspitači pokušavamo da joj pomognemo, ali ona je nekako povučena. Nekad hoće da učestvuje u igri, ali izgledalo je da je srećna i sama. U poslednje vreme primećujem da često laže oko toga kako se igrala sa svima, kako je glavna “zvezda” u vrtiću, vrlo mi živopisno prepričava te događaje, da ne znam situaciju, pomislila bih da je zaista istina.

To jedino može da se primeti kada sestra kaže da su u školi bili na izletu, ona se nadoveže da su bili u pozorištu sa vrtićem, priča sa kime je sedela u autobusu i puno detalja koji bi mogli biti istiniti, ali zapravo nisu. Ne znam kako da joj objasnim da nema potrebe za tim. Kako da joj stavim do znanja da znam da ne priča istinu ili to ne treba da radim? Plašim se da se još više ne povuče u sebe.

Hvala vam.

Ivona

Odgovor psihoterapeuta: Dete laže da se uklapa u vrtiću

Poštovana Ivona,

Kako bih Vam dala precizniji odgovor nameće se nekoliko dodatnih pitanja. Kada je Vaše dete krenulo u vrtić,tj. koliko dugo traje adaptacija? Kako ostvaruje komunikaciju sa vršnjacima van vrtića (u parkiću, igraonicama, porodičnim okupljanjima gde ima dece…)? Koliko vi kao roditelji pokazujete da vam je važno da ima drugare? Da li je u porodoci bilo nekih promena/ događaja u periodu njenog polaska u vrtić?

Odgovorima koje Vam daje o detaljima igre sa vršnjacima zapravo zadovoljava odnosno pokušava da zadovolji Vaša očekivanja. Predlažem Vas da me kontaktirate i zakažete besplatnu konsultaciju, kako bismo pronašli najbolje rešenje.

Srdačan pozdrav,

Maja Antonić

Priča o vili

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button