fbpx
Psihoterapeut

Dečak od 3 i po godine zadržava stolicu

Majka se obratila za pomoć psihologu jer dečak od 3 i po godine zadržava stolicu i ona nije sigurna šta da preduzme.

Pitanje: Dete se trudi da ne vrši veliku nuždu

Poštovana,
Dečak od tri i po godine zadržava stolicu. Tačno pre godinu dana smo skinuli pampers. Negde sa dve godine i od tada kreću muke sa stolicom. U početku nije kakio po 2 tri dana, sada i po 6 dana zadržava stolicu. Trčkara po kući i odbija da sedne na nošu. Objašnjavali smo i pričali i suprug i ja. Par puta kad vidim da se steže da neće da izbaci sam ga i udarila po guzi. Dečak je, ovako, dosta rano progovorio. Čak je i napredniji u odnosu na vršnjake. Tako bar i vaspitačice kažu, jer ide i u vrtić. Ali ovo kakanje nikako da se sredi. Više nemamo ideje kako da pristupimo problemu. Hranu korigujem, jede i voće, povrće, supe..
Pozdrav

Andrijana

Odgovor psihoterapeuta: Dečak od 3 i po godine zadržava stolicu

Poštovana Adrijana,

Veoma se često dešava da deca zadržavaju stolicu i uglavnom, ukoliko ne postoji organski osnov, u pozadini se krije potreba za “kontrolom”. Uglavnom se vezuje za veće promene koje su se u porodici dogodile (selidba, rođenje mlađeg brata/sestre, konfliktni odnosi među roditeljima i sl.). U ovakvim situacijama grdnja i opominjanje deteta neće pomoći. Bilo bi dobro da se maksimalno suzdržavate po pitanju nuđenja noše, pitanja da li ga boli stomačić i svega ostalog što dovodi do teme opstipacije.
Ukoliko biste mi dali više informacija da li je došlo do nekih promena u poslednje vreme u vašoj porodici, mogla bih Vam dati preciznije savete kako da postupite.

Srdačanpozdrav,

Maja Antonić 

Nastavak – Sugestije majke o ovom problemu

To traje od skidanja pelena prošle godine. Sada, od pre 4 meseca imamo i prinovu tako da ne znam da li je sa tim povezano. Dete samo kaže “neću da kakim” ili sedi na noši i kenka “u fazonu” –  “neću,neću”. Tu sam i ja koja sam na ivici živaca kada vidim da se steže pa ponekad i vičem i pljusnem ga ali bez uspeha…

Odgovor psihoterapeuta:

I skidanje pelena je u detetovom životu jedna vrsta promene. Naročito ukoliko dete još uvek nije bilo spremno na taj korak. Dolazak bebe u porodicu je samo produžio zadržavanje stolice. Veoma je važno da i dalje nastavite sa ishranom koja pospešuje varenje, ali i da prestanete da stavljate svoj fokus samo na pomenuti problem. Pokušajte da svoj fokus preusmerite na sve druge aspekte njegove ličnosti. Reagujte na sve dobre i pozitivne stvari koje uradi jer će tako naučiti da mama obraća pažnju i na dobro. Bilo bi dobro da imate neko vreme samo za njega, kada će Vaša pažnja isključivo biti usmerena ka njemu. To nije vreme koje ćete provesti u istoj prostoriji dok se on igra, a beba spava, već vreme u kojem nema nikakvih “opasnosti” da ugroži Vaš fokus ka njemu.

Imajte strpljenja i tokom primene ovih saveta dajte mu vremena da prevlada aktuelnu krizu.

Slobodno me kontaktirajte ukoliko se situacija i dalje bude ponavljala.

Srdačan pozdrav,
Maja Antonić, psihoterapeut

Vaše pitanje možete poslati na psiholog@demetra.rs i Manuela Kamikovski će odgovoriti na vaše nedoumice.

Ostala pitanja i odgovore psihologa možete pročitati OVDE.

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button