fbpx
Psihoterapeut

Dečak od 3 i po godine zadržava stolicu

Dete se trudi da ne vrši veliku nuždu

Poštovana,
Dečak od tri i po godine zadržava stolicu. Tačno pre godinu dana smo skinuli pampers. Negde sa dve godine i od tada kreću muke sa stolicom. U početku nije kakio po 2 tri dana, sada i po 6 dana zadržava stolicu. Trčkara po kući i odbija da sedne na nošu. Objašnjavali smo i pričali i suprug i ja. Par puta kad vidim da se steže da neće da izbaci sam ga i udarila po guzi. Dečak je, ovako, dosta rano progovorio. Čak je i napredniji u odnosu na vršnjake. Tako bar i vaspitačice kažu, jer ide i u vrtić. Ali ovo kakanje nikako da se sredi. Više nemamo ideje kako da pristupimo problemu. Hranu korigujem, jede i voće, povrće, supe..
Pozdrav

Andrijana

Odgovor psihoterapeuta:

Poštovana Adrijana,

Veoma se često dešava da deca zadržavaju stolicu i uglavnom, ukoliko ne postoji organski osnov, u pozadini se krije potreba za “kontrolom”. Uglavnom se vezuje za veće promene koje su se u porodici dogodile (selidba, rođenje mlađeg brata/sestre, konfliktni odnosi među roditeljima i sl.). U ovakvim situacijama grdnja i opominjanje deteta neće pomoći. Bilo bi dobro da se maksimalno suzdržavate po pitanju nuđenja noše, pitanja da li ga boli stomačić i svega ostalog što dovodi do teme opstipacije.
Ukoliko biste mi dali više informacija da li je došlo do nekih promena u poslednje vreme u vašoj porodici, mogla bih Vam dati preciznije savete kako da postupite.

Srdačanpozdrav,

Maja Antonić 

Nastavak – Sugestije majke o ovom problemu

To traje od skidanja pelena prošle godine. Sada, od pre 4 meseca imamo i prinovu tako da ne znam da li je sa tim povezano. Dete samo kaže “neću da kakim” ili sedi na noši i kenka “u fazonu” –  “neću,neću”. Tu sam i ja koja sam na ivici živaca kada vidim da se steže pa ponekad i vičem i pljusnem ga ali bez uspeha…

Odgovor psihoterapeuta:

I skidanje pelena je u detetovom životu jedna vrsta promene. Naročito ukoliko dete još uvek nije bilo spremno na taj korak. Dolazak bebe u porodicu je samo produžio zadržavanje stolice. Veoma je važno da i dalje nastavite sa ishranom koja pospešuje varenje, ali i da prestanete da stavljate svoj fokus samo na pomenuti problem. Pokušajte da svoj fokus preusmerite na sve druge aspekte njegove ličnosti. Reagujte na sve dobre i pozitivne stvari koje uradi jer će tako naučiti da mama obraća pažnju i na dobro. Bilo bi dobro da imate neko vreme samo za njega, kada će Vaša pažnja isključivo biti usmerena ka njemu. To nije vreme koje ćete provesti u istoj prostoriji dok se on igra, a beba spava, već vreme u kojem nema nikakvih “opasnosti” da ugroži Vaš fokus ka njemu.

Imajte strpljenja i tokom primene ovih saveta dajte mu vremena da prevlada aktuelnu krizu.

Slobodno me kontaktirajte ukoliko se situacija i dalje bude ponavljala.

Srdačan pozdrav,
Maja Antonić, psihoterapeut

Vaše pitanje možete poslati na psiholog@demetra.rs i Manuela Kamikovski će odgovoriti na vaše nedoumice.

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psiholog Moje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju. Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker