fbpx
Nutricionista

Uvođenje čvrste hrane bebi sa refluksom

Majka je pisala lekaru zbog toga što je zanima kako ide uvođenje čvrste hrane bebi sa refluksom.

Pitanje: Refluks i čvrsta hrana

Poštovana Olga,

Moja beba ima refluks. Od rođenja se mučimo. Zbog bolova jede samo dok spava. Nisam se snašla da je dojim i dalje, nego joj pravim formulu. Držimo je u uspravnom položaju većinom i kada spava. Sada ima 3 meseca i rekli su mi da će vraćanje sadržaja u želudac proći kako bude rasla, ali i kada počne da jede čvrstu hranu. Kada mogu da počnem da joj dajem još nešto osim mlečne formule? Šta je najbolje da joj dajem prvo? Koliko obroka treba da ima?

Hvala.

Jovana M.

voda od luka

Odgovor nutricioniste: Uvođenje čvrste hrane bebi sa refluksom

Poštovana Jovana,

Sa uvođenjem nemlečne hrane obično se kreće između 4.-6. meseca, tako da tek kada Vaše dete napuni četiri meseca u dogovoru sa pedijatrom treba proceniti da li može da se uvode nešto od čvrste hrane ili nastaviti sa formulom. Pretpostavljam da ste na specijalnoj formuli koja umiruje refluks Vaše bebe. Svakako treba početi sa pirinčanim kašama pomešanim sa specijalnom formulom.

Treba imati češće, a manje obroke, što ćete postići tako što ćete količinu planirane hrane za jedan obrok podeliti na dva dela i praviti pauzu takom koje ćete dete držati uspravno 20-30 minuta. Treba prilikom uvođenja hrane birati onu koja neće izazvati pojačano lučenje kiseline, poput banane, kuvane jabuke i krompira. Naravno, uvek uvodite jednu po jednu namirnica sa razmacima od 4-7 dana kako bi se otkrila mogućnost neke alergije.

Uvođenje čvrste hrane bebi sa refluksom

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Dosadašnji odgovori na PITANJA NUTRICIONISTI

Dr Olga Ličina - knjiga Ishrana u trudnoći

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button