fbpx
Nutricionista

U kojim sve namirnicama ima jaja?

Intolerancija na jaja i ishrana

Hteo bi da vas pitam samo koji sve sastojci u jajima(netolerantan sam) ima i u drugim namirnicama i da li ih ima u hlebu i tip brasnu a ako ima koje je zamena za njih.

Hvala puno unapred,

Uroš

Odgovor nutricioniste

Poštovani,

Alergija na jaja je najčešće vežana samo za belanca i to zbog glikoproteina koje belance sadrži (ovoalbunim, ovomukoid, ovotransefin). Ovih grlikoproteina nema u namirnicama kojima jaje NIJE dodato, ali ima nekih grudih glikoproteina koji mogu izazvati alergije. Upravo prefiks OVO (ovoalbumin) govori da se ovi glikopreotini nalaze samo u jajetu. Ukoliko ste alergični na jaja, ne znači da ste alergični na ostale namirnice, ali su česta ukršatanja alergija na hranu.

Molim Vas da se obratite alergologu kako bi ispitali preciznije na šta ste sve alergični.

Jasmina Mitrić, nutricionista

Sva pitanja nutricionisti možete poslati na nutricionista@demetra.rs

Midas

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button