fbpx
NutricionistaPitajte Stručnjaka

Pušači i unos vitamina C

Čitateljka je postavila pitanje zbog svoje majke nutricionisti, a vezano za vitamine: pušači i unos vitamina C, ali i zbog toga što je majka dugogodišnji pušač sa viškom kilograma.

Pitanje:

pitajte nutricionistu

Poštovana,

Upućujem Vam pitanje u vezi moje majke. Ona ima 63 godine, pre 14 godina ostala je bez slezine zbog saobaćajne nesreće i dugogodišnji je pušač sa viškom kilograma. Dosta sam čitala o tome da je kod pušača smanjen udeo vitamina C u organizmu. Moja majka uzima vitamin D u tabletama, a pre par dana je završila sa uzimanjem mešavine od belog luka i limuna za jačanje imuniteta. To je bila smesa od jednog litra koju je konzumirala 20 dana.

Zanima me da li bi bilo u redu da sada uzima i vitamin C u tabletama ili da ipak neko vreme pauzira s obzirom da je i limun bogat vitaminom C? Može li doći do predoziranja vitaminom C? Ako bi trebala pričekati neko vreme, koliko bi to vremena bilo? Znam da je vitamin C jako važan za imunitet, a moja majka je slabijeg imuniteta zbog nedostatka slezine. Jako sam zabrinuta za nju, pogotovo s obzirom na situaciju sa koronavirusom i stalnu pretnju od zaraze.

Nadam se Vašem skorom odgovoru i unapred Vam se iskreno zahvaljujem!

Srdačan pozdrav!

Tanja

uvođenje jogurta i sira u bebinu ishranu

Odgovor nutricioniste: Pušači i unos vitamina C

Poštovana Tanja,

Istina je da se kod pušača iskorišćenost vitamina C smanjuje skoro duplo, zato je neophodno da se dnevne doze sa preporučenih 65-90 mg povećaju na čak 120-180 mg. Vitamin C je hidrosolubilan vitamin i svakako bi se u većoj dozi od preporučenih izlučio urinom,ali pretereni unos može dovesti do stvaranje peska i kamena u bubregu. Svakako maksimalno koliko dnevno može da se unese je 2g u posebno indikovanim slučajevima.
Što se tiče suplementacije vitamina C nije kontraindikovan nakon smese koju ste naveli, ali svakako prednost dajte prirodnim izvorima.Najveći izvor vitamina C je šipak, ima ga i u paprici.

Srdačan pozdrav,

pušaci i unos vitamina c

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanja nutricioniste možete pročitati OVDE!

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button