fbpx
NutricionistaPitajte Stručnjaka

Koja hrana ima sintetsku folnu kiselinu?

Čitateljka se obratila nutricionisti sa pitanjem koja hrana ima sintetsku folnu kiselinu.

Pitanje: Ishrana i PANDAS sindrom

Poštovana,

Sin ima dijagnozu PANDAS sindrom i jedno od rešenja je podržati ciklus metilacije i prestati jesti hranu i vitamine sa sintetskom folnom kiselinom.

Možete li mi, molim Vas, reći šta to znači i na koje proizvode se misli?

Hvala puno.
R.

pitajte nutricionistu

Odgovor nutricioniste: Koja hrana ima sintetsku folnu kiselinu?

Poštovani,

Uglavnom se ne priča o razlici između folata tj prirodnog oblika vitamina B9 kojeg možete naći u zelenom povrću, mleku, jajima i mahunarkama, i sintetskom obliku tj folnoj kislelini. Kada se unosi prirodni folat, on u digestivnom traktu mora da se pretvori u svoj aktivni oblik B9-5-metilhidrofolat, što se dešava u digestvnom traktu. Kod sintetskog oblika ovaj proces se događa u jetri ili nekom drugom tkivu. Zbog toga je savetovanom Vašem sinu da se sintetski oblik vitamina B9 izbegava.
Folna kiselina se nalazi kao poseban suplement, često u sastavu kompelksa vitamina B, dodata  brašnima i nekim hlebovima. Kako biste izbegli zabunu čitajte deklaracije. Prirodni oblik bi trebalo da se navodi kao folat, a sintetski tj dodati kao folna kiselina.

koja hrana ima sintetsku folnu kiselinu

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Dosadašnji odgovori na PITANJA NUTRICIONISTI

Dr Olga Ličina - knjiga Ishrana u trudnoći

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button