fbpx
NutricionistaPitajte Stručnjaka

Ishrana i tihi refluks kod bebe

Ishrana i tihi refluks – Čitateljka se obratila nutricionisti jer ne zna da li postoji neka pomoć bebi koja ima tihi refluks.

Pitanje:

Poštovana doktorka,

Imam unuku od 6 meseci.  Pedijatar, a potom i gastroenterolog su joj ustanovili da ima tihi refluks. Moram da napomenem da bebi nisu rađene nikakve analize. Ona retko bljucka, više izbacuje providnu vodicu na usta. Promenjena joj je dohrana i koristi N*** sa minimumom laktoze (jer se sumnjalo da beba možda ima i intoleranciju na protein kravljeg mleka).

Pošto je sa 5,5 meseci prešla i na kašice, refluks je i dalje prisutan. Manifestuje se kroz nemiran san uveče. Beba ima dobru motoriku, vesela je, ali uveče ne spava dovoljno jer je muči nešto. Pre neki dan je ponovo išla kod drugog gastroenterologa koji je rekao ili je refluks ili alergija i savetetovao da kupi mleko koje je namenjeno za alergiju.

Ona već dve noći ispoljava gore stanje. Što bi značilo da nema alergiju, već refluks. Moram da napomenem, da me jako brine to što nijedan lekar ne traži da se uradi neka analiza, da se vidi stanje jednjaka u kojoj meri je izražen GER.

Da li kiselina može bebi da naškodi? Ne znam šta se čeka. Da bude gore. Znači promenila je od profesora Perišića do lekara ne znam ime u Tiršovoj. Da li se tako malo zna o ovoj oblasti, jer vidim i čitam o namučenim mamama i bebama? Da li vi, kao nutricionista, imate neki savet oko ishrane, pošto je beba počela da je jede čvrstu hranu? Koja to hrana izaziva kod beba povećanje kiseline, koja joj smeta i narušava zdravlje?

Pozdrav.

hrana 10

Odgovor nutricioniste: Ishrana i tihi refluks kod bebe

Poštovana Tanja,

Kao lekar verujem u sud svojih profesora jer dete nisam pregleda. Dodatne pretrage poput gastroskopije i
radiografija želudca kod malih beba se izbegavaju jer su invazivne metode osim ako nisu baš neophodne. Imuni sistem je i dalje nezreo da bi se radile posebne pretrage vezane za alergiju.
Od mlečnih formula koje se bolje podnose su one na bazi amino kiselina, umesto proteina kravljeg mleka pošto je to najčešća alergija. Takva je na primer formula N***.

Što se tiče čvrste hrane ja bih izbegavala mlečne proizvode, jaja i gluten, zbog eventualne reakcije, i pravila pauze tokom hranjenja kako bi se refluks smirio. Vodite računa i o položaju u kome jede kao i da izbacite vazduh posle obroka tj da beba podrigne svaki put .

Ishrana i tihi refluks kod bebe
Ishrana i tihi refluks kod bebe

S poštovanjem,

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Dosadašnji odgovori na PITANJA NUTRICIONISTI

dr olga licina

Objavljen: 27. februar 2023. godine, ažuriran: 23. mart 2023. godine

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button