fbpx
Nutricionista

Gojenje zbog celijakije i preterivanje sa slatkišima

Poštovanje. Imam 39 godina i već 5 godina sam na bezglutenskoj dijeti koja je rezultirala sa 20 kilograma viška. Problem je što jedem slatkiše i grickalice, a vodim se time da kada mi je ishrana u određenoj meri ograničena, bar ne ukidam sebi slatkiše i grickalice (što je, znam, pogrešno).

Celijakija mi je donela i atroficni gastritis (intestinalne metaplazije), nedostatak vitamina B12 (koji nadoknađujem injekcijama) i osteoporozu (još nisam obavila konsultacije sa endokrinologom u vezi terapije). Šta biste mi u osnovi preporučili, na čemu da baziram ishranu a da uz to i smršam?

Hvala unapred. Srdačan pozdrav.

Ivana   

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

ODGOVOR NUTRICIONISTE

Poštovana Ivana,

Kao što i sami već znate, Vaš stav da sebi ugađate grickalicama i slatkišima je zaista pogrešan. Bilo bi dobro da ga što pre promenite. Pre svega, što pre razgovarajte sa endokrinologom i proverite da li ste preteranim unosom ugljenih hidrata možda naneli organizmu dodatnu štetu (proverite insulin). Zatim, islanirajte 5 obroka sa pravilnim razakom od ba 3 sata, koji će se sastojati od izvora proteina, dosta povrća i voća. Obavezno unosite i dovoljnu količinu masti i žitarica koje ne sadrže gluten. Neke zanimljive recepte bez glutena možete naći ovde – Tvoj nutricionista

Jasmina Mitrić, nutricionista

Sva pitanja nutricionisti možete poslati na nutricionista@demetra.rs

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker