fbpx
Nutricionista

Dete ima alergiju na kravlje mleko

Naša čitateljka je posla pitanje nutricionisti zbog toga što njeno dete ima alergiju na kravlje mleko.

Pitanje:

Poštovana,
Imam dete od 20 meseci koje je alergično na proteine kravljeg mleka, dovoljno je da mu padne kap jogurta ili mleka na kožu i već tada pokaze reakciju. Ukoliko unese oralno, ospe se po licu. U prvoj godini je bio isključivo dojen, dok u drugoj godini pije HA formulu Aptamil (ujutru i uveče). Zanimaju me 2 stvari:
– Šta posle druge godine, ukoliko alegrija ne prođe? Biljna mleka trenutno koristim samo za kuvanje nekih jela za njega.
– Slučajno sam primetila da ukoliko su jela termički obrađena (pečena), a imaju malu količinu kravljeg mleka (npr kroasan ili neka pogačica/proja) tada ne pokazuje znakove alergije? Kako ovo objasniti,da li proces pečenja “uništava” proteine koji mu izazivaju alergiju?
Hvala,
Maja

nutricionista

Odgovor nutricioniste: Dete ima alergiju na kravlje mleko

Poštovana Majo,

Neke nutritivne alergije mogu da se gube nakon trećeg rođendena, zbog  toga je neophodno uvesti plan postepenog uvođenja namirnica na koje je dete bilo alergično.

Što se tiče termičke obrade, prilikom visokih temperatura dolazi do denaturacije proteina tj razbijanja strukture istih gde se oni zajedno sa mlečnom mašću skupljaju obično na vrhu posude. I ako je ovaj način konzumacije sigurniji za dete, opet ga uzimajte sa oprezom.  dete ima alergiju na kravlje mleko

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Ostala pitanja i odgovore možete pročitati ovde: PITAJTE NUTRICIONISTU

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button