fbpx
NutricionistaPitajte Stručnjaka

Beba odbija da sisa i gubi težinu

Čitateljka se obratila nutricionisti iz razloga što beba odbija da sisa i gubi težinu u odnosu na prethodni mesec.

Pitanje: Beba odbija da sisa i gubi težinu

Pozdrav. Beba ima 6,5 meseci, imamo 2 užine i 2 obroka (ručak, večera), u toku dana ponudim mu da siki, međutim on nekad odbije, kao da prolazimo kroz “štrajk” dojenja.

Zanima me, kako sada nakon ovoliko vremena (6,5 meseci) mogu da znam da li imam dovoljno mleka? Vidim da ima malo u ustima prilikom sisanja, ali to ne može da se poredi sa sisanjem ranije. Sada me čak
i ujeda, a izgubili smo i 280g u odnosu na prošli mesec. Inače, beba je isključivo dojenja bila do uvođenja nemlečne ishrane, i napredna baš. Pošto se i noću budi na sat i po, dva, pedijatar nam je savetovao da uvedemo pred spavanje 10ml dohrane. Ja nisam za to bila. I da, pre je obožavao da sisa, a sada i kada bi kao hteo da sisa to traje 5 sekundi i više neće.

Brine me da mi me prestane mleko i da li je gladan. Pedijatar nam je rekao da je čak beba možda i gladna, pa da zato pije puuuno vode.. i danju i noću. Ko zna koliko flašica od 200ml. Takođe i vodu toliko pije od kad smo uveli nemlečnu ishranu.

nutricionista
Beba odbija da sisa i gubi težinu

Odgovor nutricioniste: Beba odbija da sisa i gubi težinu

Poštovana Ana,

Za bebu od 6.5 meseca, 4 nemlečna obroka je previše. Raspored u tom periodu je obično: jutarnji podoj, doručak, podoj, ručak, podoj i podoj pre spavanje. Buđenje tokom noći je takođe često tokom 6. meseca jer se poklapa sa skokom u razvoju.

Mleko se pravi po sistemu ponude i potraženje onoliko koliko je bebi potrebno i sigurno ga za svoju bebu imate dovoljno. Zbog hormonskih promena u odnosu na početak dojenja i težina grudi je drugačija, a i beba je “naučila” da vuče. Što se tiče vode, beba verovatno zbog jako visoke temperature više pije, ali joj Vi pre ponudite da sisa tokom dana nego da pije vodu. Savetujem Vam da vodu dajete nakon nemlečnog oboroka.

Ono što Vas verovatno najviše brine jeste gubitak u težini. Zato nemlečni obroci neka budu obogaćeni kašičicom maslinovog ulja i žitaricama, a ne samo povrćem i voćem. Ovo je period kada treba za ručak da beba dobije i mesni obrok (oko 100 g) kao prevenciju anemije.

Beba odbija da sisa i gubi težinu
Beba odbija da sisa i gubi težinu

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Dosadašnji odgovori na PITANJA NUTRICIONISTI

Dr Olga Ličina - knjiga Ishrana u trudnoći

Midas

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button