fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Lenjost u razvoju govora

Čitateljka se obratila logopedu jer joj je rečeno da dete ima lenjost u razvoju govora.

Pitanje:

Poštovanje, imam dvogodišnjaka (dečak je u pitanju) kasni sa govorom. Imao je tri operacije, bio je pod anestezijom više puta. Logoped nas je uputio u Beograd na proveru sluha. Tu je sve u redu. On, kada se zaigra i kada on hoće, kaže anana (banana), ivi (kivi), mama, tata, ajde, daj…

Hoće i da imitira zvukove životinja. Rekli su nam da je samo “lenj”. Ide u vrtić, razume kad mu kažem: da idemo van, idemo da se kupamo, peremo ruke, peremo zube. Ima dobar pristup igračkama. Obožava da sklapa kocke, pravi vozić sa automobilima, lista knjige, pokazuje oko,nos i usta. Njegovi drugari u vrtiću pričaju više reči od njega, sklapaju i rečenice.  Mene zanima vaše mišljenje. Da li je ovo za brigu?

Hvala Vam!

logoped

Odgovor: Lenjost u razvoju govora

Poštovani,

Ne postoji dijagnoza “lenjosti”. Na žalost iza nje se uvek krije neki razvojni problem. Nijedan logoped Vam neće reći da je dete lenjo i da će samo progovoriti. Najmanje što može da uradi je da Vam da savet na koji način da ga stimulišete u kućnim uslovima i pomognete mu da proširi svoj rečnik.

Ako ne dođe do promene u sledećih nekoliko meseci, ne dođe do bogaćenja rečnika, fraze, rečenice, onda bih Vam svakako savetovala da odete kod logopeda i otpočnete sa stimulativnim tretmanom.

Lenjost u razvoju govora

S poštovanjem,
Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button