fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dvogodišnjak kasni sa govorom posle operacija

Čitateljka kaže da njen dvogodišnjak kasni sa govorom i obratila se logopedu za savet.

Pitanje:

Poštovanje,

Imam dvogodišnjaka (dečak je u pitanju) kasni sa govorom. Imao je tri operacije, bio je pod anestezijom više puta i logoped nas je uputio u Beograd na proveru sluha. Tu je sve u redu. On, kad se zaigra i kad on hoće, kaže: anana (banana), ivi (kivi), mama, tata, ajde, daj… Hoće i da imitira zvukove životinja.

Rekli su nam da je samo “lenj”. Ide u vrtić, razume kad mu kažem da idemo van, idemo da se kupamo, peremo ruke, peremo zube. Ima dobar pristup igračkama, obožava da sklapa kocke, pravi vozić sa automobilima, lista knjige. Pokazuje oko, nos i usta.

Njegovi drugari u vrtiću pričaju više reči od njega sklapaju i rečenice. Mene zanima vaše mišljenje, da li je ovo za brigu?

Hvala vam

pitajte strucnjaka logoped

Odgovor logopeda: Dvogodišnjak kasni sa govorom

Poštovana G,

Prema onome što ste opisali postoji kašnjenje u razvoju govora i jezika.
Trenutno je njegov fond reči mali i na tome bi trebalo da se radi. Naravno, kada budete otišli kod logopeda on će uraditi detaljnu procenu i receprivnog i ekspredivnog govora i načina na koji dete sada komunicira sa vama.
Na žalost iza toga “lenj je” se uglavnom krije razvojni problem koji ako se otkrije na vreme i uz stimulaciju deteta može biti prevaziđen.
Zato bih Vas savetovala da zakažete pregled kod logopeda koji će uraditi logopedsku procenu i uputiti Vas kako sa postupate dalje. Ako proceni da dete treba da bude uključeno u tretman, krenite što ranije da ne bi izgubili dragoceno vreme.

Dvogodišnjak kasni sa govorom
Dvogodišnjak kasni sa govorom

S poštovanjem,
Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button