fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dvogodišnjak kasni sa govorom

Dvogodišnjak kasni sa govorom i njegova majka se obratila za savet logopedu obzirom da je zabrinuta i interesuje je šta može da preduzme.

Pitanje:

Poštovanje,

Imam dvogodišnjaka (dečak je u pitanju) kasni sa govorom imao je tri operacije bio je pod anestezijom više puta. Logoped nas je uputio u Beograd na proveru sluha, tu je sve u redu. On kad se zaigra i kad on hoće kaže anana (banana), ivi (kivi), mama, tata, ajde, daj… Hoće i da imitira zvukove životinja.

Rekli su nam da je samo “lenj”. Ide u vrtić. Razume kad mu kažem da idemo van, idemo da se kupamo, peremo ruke, peremo zube. Ima dobar pristup igračkama, obožava da sklapa kocke. Pravi vozić sa automobilima, lista knjige, pokazuje oko, nos i usta. Njegovi drugari u vrtiću pričaju više reči od njega, sklapaju i rečenice. Mene zanima vaše mišljenje. Da li je ovo za brigu?

Hvala vam

logoped

Odgovor logopeda: Dvogodišnjak kasni sa govorom

Poštovani,

Ne postoji dijagnoza “lenjosti”. Na žalost iza  nje se uvek krije neki razvojni problem. Ni jedan logoped Vam neće reći da je dete lenjo i da će samo progovoriti. Najmanje što može da uradi je da Vam da savet na koji način da ga stimulišete u kućnim uslovima i pomognete mu da proširi svoj rečnik.

Ako ne dođe do promene u sledećih nekoliko meseci, ne dođe do bogaćenja rečnika, fraze, rečenice, onda bih Vam svakako savetovala da odete kod logopeda i otpočnete sa stimulativnim tretmanom.

Dvogodišnjak kasni sa govorom

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Midas

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button