fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete priča nerazumljivo sa 4 godine

Čitateljka se obratila za savet logopedu jer dete priča nerazumljivo i zanima je da li treba da je to zabrine.

Pitanje:

Poštovanje,

Imam devojčicu od 4 godine. Upotrebljava reči, ali u brzini nerazumnljivo, a u vrtiću nekad. Zna sve. Samostalna je. Samo me brine to sa govorom. Zna da broji, zna poneko slovo, peva pesmice, ali to ona kada hoće.

Molim vas odgovorite. Hvala vam unapred…

deca
Photo by Limor Zellermayer on Unsplash

Odgovor logopeda: Dete priča nerazumljivo sa 4 godine

Poštovani,

Govor deteta može biti nerazumljiv iz više razloga. Prvi je brzopletost ili ubrzan tempo govora, koji utiče na melodičnost rečenice, na stapanje rečeničnih delova a smim tim utiču na nerazumljivost.
Drugi razlog je nepravilna artikulacija glasova. Ako dete ne izgovara veći broj glasova pravilno, ili ih supstituiše sa drugim glasovima, takođe utiče na smanjenu razumljivost ekspresivnog govora.

U svakom slučaju bih vas savetovala da zakażete logopedski predled, kako bi utvrdili razloge nerazumljivisti govora i pravovremeno dobili savet i pomogli detetu.

Dete priča nerazumljivo sa 4 godine

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Midas

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button