fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete ne izgovara pravilno glasove Š,Č,Ć,Dž i Ž

Čitateljka se obratila za savet logopedu jer dete ne izgovara pravilno glasove Š,Č,Ć,Dž i Ž.

Pitanje:

Poštovani,

Dečak ima 4 godine i ne izgovara pravilno glasove Š,Č,Ć,Dž i Ž. Na primer: reč žaba izgovara zaba, čekati -cekati… Kasnije je i progovorio.

Da li što pre treba da posetimo logopeda ili možemo nastaviti vežbice kod kuće? Ima problem sa krajnicima, pa smo zbog zdravstvenih problema nekako uvek odlagali odlazak kod logopeda.

Hvala na savetu,

Srdačan pozdrav

Intelektualne sposobnosti: Intelektualni razvoj deteta do 7. godine

Odgovor logopeda: Dete ne izgovara pravilno glasove Š,Č,Ć,Dž i Ž

Poštovana M,

Glasove koje ste pomenuli deca uglavnom pravilno počinju da izgovaraju oko četvrte godine. S tim što se Č i Đ javljaju ranije, a Č, Dž, Š i Ž najkasnije sa navršenih četiri i po godina. Moj savet je da odete kod logopeda, koji će proceniti da li je uzrok nepravilnog izgovora tepanje, loša oralna motorika, perceptivni prolem…
U skladu sa tim ćete dobiti savet da li sa tretmanom treba otpočeti odmah ili će Vam dati vežbe koje ćete raditi kod kuće.

Dete ne izgovara pravilno glasove Š,Č,Ć,Dž i Ž
Dete ne izgovara pravilno glasove Š,Č,Ć,Dž i Ž

Srdačan pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button