fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete ima disgrafiju

Čitateljka se obratila jer dete ima disgrafiju i ne zna kako može da mu pomogne.

Pitanje:

Moja devojčica ima problem sa pisanjem slova i brojeva. Tačnije da ih piše. Zna sva slova i brojeve, ali je problem te iste preneti na papir.

Molim vas za savet šta da radim. Ima znanje i za drugi razred, ali neće na pitanje učitelja da napiše šta treba. Kada pita drugog đaka, ona odgovara. Koji je to problem?

Hvala i lep pozdrav

sta znaci kada sanjate nekoga
Photo by Johannes Plenio on Unsplash

Odgovor logopeda: Dete ima disgrafiju

Poštovana Jelena,

Po onome što ste opisali rekla bih da Vaše dete ima disgrafiju.
Problem u pisanju slova i brojeva, njihovo predstavljanje na papiru su osnovni problem koji imaju deca sa ovom dijagnozom. Smer pisanja slova, njihov izgled tj. prepoznatljive karakteristike kao što su linije, kvačice, vitice itd. deci umeju da bidu ko fuzmi i teško prepoznatljivi. Jedno slovo im liči na drugo ili pak ne primećuju razliku između slova. Problem može biti i vizuelna percepcija i diskriminacija.
Ove veštine se mogu nadograditi i vežbati, stoga bih vas savetovala da zakažete logopedsku i defektološku procenu na kojoj će vam stručno lice dati konkretne savete koje ćete raditi sa detetom.

Dete ima disgrafiju

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button