fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dete ima 2 i po godine i ne priča

Dete ima 2 i po godine i ne priča, te se čitateljka obratila logopedu za savet šta da preduzme.

Pitanje:

Poštovanje,
Moja ćerkica ima 2 i po godine i ne priča. Ona sve razume kad joj se kaže, ali da ponovi reč neće.

Mama, tata, baba, deda – kaže ali ne ni to toliko često. Ko je, ‘ajde i još poneku reč, ali opet kažem, ne preterano. Samo kad ona želi. Ja kod nje nisam primetila ništa drugo zabrinjavajuće.

Igra se, crta, boji, seda na nošu da vrši nuždu, razume naredbe, ali je dosta tvrdoglava kad nije nešto po njenom. Kada pokušavam da je navodim da ponovi reč, ona se iznervira i krene da plače. Imitira nas šta radimo, zna da igra uz neke pesmice svim redosledom kako idu. Ali mene brine mnogo to njeno nepričanje. Kada joj nešto treba, vodi nas za ruku da joj damo sta želi.

Hvala vam u napred na odgovoru.

dete 2

Odgovor logopeda: Dete ima 2 i po godine i ne priča

Poštovana Danijela,

Uzimajući u obzir informacije koje ste naveli u vezi svoje ćerkice, mogu da zaključim da ima problem u ekspresivnom govoru.
Odlično je što sarađuje i što vas imitira. Ako izvršava naloge, znači da vas razume, što je takođe dobar pokazatelj razvoja deteta. Gestovi se razvijaju pre samog govora i u toku usvajanja prvih reči i bogaćenja rečnika. Ali u nekom periodu bi trebali biti zamenjeni verbalnom komunikacijom. Obzirom da je njen ekspresivni rečnik znatno manji od receptivnog( tj. razume više nego što izgovara) ostaje i dalje na nivou gesta i odvodi vas do određenog predmeta i ukazije rukicom na isti.

Sa 30 meseci bi deca trebala da imaju rečnik od minimum 100, 200 reči koje aktivno koriste i da je prisutna prosta rečenica.
Stoga bih mogla da zaključim da je kašnjenje u ekspresivnom govoru više od 6 meseci, i više se ne može voditi kao fiziološko kašnjenje.

Savetovala bih vas da zakažete logopedsku procenu, kako bi tačno utvrdili na kom je nivou govorno-jezički razvoj vaše devojčice i dali konkretni saveti u vezi sa stimulacijom govora i tretmanom.
Bolje je na vreme utvrditi razloge kašnjenja i u skladu sa tim delovati preventivno i pravovremeno.

S poštovanjem,
Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Dete ima 2 i po godine i ne priča
Dete ima 2 i po godine i ne priča, foto: Canva/Demetra

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button