fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Dečak ne izgovara pravilno sve glasove

Čitateljka se obratila logopedu jer dečak ne izgovara pravilno sve glasove i zanima je da li je dovoljno da samo vežbaju kod kuće.

pitajte strucnjaka logoped

Poštovana,

Dečak ima 4 godine i ne izgovara pravilno glasove Š, Č, Ć, Dž i Ž. Na primer, reč žaba izgovara zaba, čekati -cekati… Kasnije je i progovorio.

Da li što pre treba da posetimo logopeda ili možemo nastaviti vežbice kod kuće? Ima problem sa krajnicima, pa smo zbog zdravstvenih problema nekako uvek odlagali odlazak kod logopeda …

Hvala na savetu,

Srdačan pozdrav.

dete sedi napred u autu 1
Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Odgovor logopeda: Dečak ne izgovara pravilno sve glasove

Poštovani,

Dete bi između 4. i 5. godine trebalo da usvoji pravilan izgovor pomenutih glasova. Možete pokušati samostalno sa vežbama oralne praksije i pravilnog izgovora glasova. Ako u roku od par meseci ne bude usvojio pravilan izgovor, najbolje je da posetite logopeda.

S poštovanjem,
Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Decak ne izgovara pravilno sve glasove

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button