fbpx
Logoped

Dete okreće slova u reči kako joj je lakše

Pozdrav,

Imam devojčicu koja uskoro puni 4 godine. Jako kasno je progovorila, oko treće godine. Još uvek ne zna da kaže R, Č i DŽ i neke reči izokreće kako je njoj lakše. Trudimo se da je ispravljamo i ona ponovi za nama ispravno. Sledeći put tu reč opet izgovara pogrešno, po njenom izokrenuto. Uskoro idemo kod logopeda u sklopu sistematskog. Zanima me Vaše mišljenje vezano za slova koja još uvek ne zna da izgovori.

Pozdrav.

ODGOVOR LOGOPEDA:

Nemojte da Vas brine to sto pomenute glasove jos ne izgovara. Obicno i jesu glasovi koji se poslednji javljaju u izgovoru, pogotovo glas R. Obzirom da je kasno progovorila normalno je da joj izgovor u pojedinim recima bude izokrenut, i to je proces koji se uci duze vreme tako da vam savetujem bez presije da samo ponavljate pravilno za njom i naglasavate kako treba da izgovori.Za pola godine ako ne ispravi pomenute glasove verovatno ce Vas savetovati da dete bude ukljuceno u tretman ili da Vam daju vezbe koje cete raditi kod kuce. Pozdrav.

S poštovanjem,
Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles