fbpx
DojenjePosle porođaja

Menstruacija i dojenje

Na koji način su u vezi sve menstruacija i dojenje. Neke žene očekuju da neće imati menstruaciju sve dok doje bebu i da im je to dovoljna kontracepcija. Međutim, ovo nije tačno. Nema tačnog vremena kada ćete dobiti menstruaciju nakon porođaja.

Zašto sam dobila menstruaciju ako dojim? 

Može se dogoditi da prvu menstruaciju imate već desetak nedelja nakon porođaja, a može potrajati i godinu dana dok ne budete imale prvu ovulaciju, a zatim i menstruaciju dve nedelje nakon toga. Neke mame imaju ciklus odmah nakon što prođu lohije, dok druge nemaju ceo period dojenja, nekada i 18 meseci nakon porođaja. 

Prosečno vreme kada mame koje doje dobiju ponovo redovan ciklus i postanu plodne je šest meseci nakon porođaja. 

10 činjenica o vašem telu prvih šest nedelja posle porođaja

menstruacija i dojenje

Veća verovatnoća da će se vaš ciklus pre vratiti ako:

Manja je verovatnoća da će se vaš ciklus vratiti ako: menstruacija i dojenje

  • Dojite na zahtev češće tokom dana;
  • Još uvek bebi niste uveli čvrstu hranu;
  • Nosite svoju bebu dosta vremena uz sebe;
  • Spavate sa bebom u krevetu.

Kada će se vaš ciklus ponovo normalizovati zavisi i od nivoa progesterona u telu. Niži nivo progesterona verovatno znači da ćete pre dobiti menstruaciju u odnosu na mame koje imaju viši nivo progesterona. 

Znajte da je moguće da dobijete ciklus i kada dojite bez dodataka adaptiranog mleka ili druge hrane, te dojenje nije kontracepcija. 

Dve nedelje pre nego što dobijete prvu menstruaciju nakon porođaja imaćete ovulaciju. To znači da možete ostati u drugom stanju dok još nemate menstruaciju, jer prvu ovulaciju ne možete predvideti. 

Photo by Spencer Selover from Pexels

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button