hipertireoza, hipotireoza i nesanica
Uticaj štitne žlezde na spavanje

Štitna žlezda ima veliki uticaj na organizam čoveka. Kao i na druge procese u ljudskom telu, ona utiče i na lučenje hormona koji su odgovorni za zdrav san.

Štitna žlezda i nesanica

Problemi sa spavanjem su često uzrokovani stresom, brigom, hroničnim bolom, depresijom ili želudačnom kiselinom i problemima sa čirom na želudcu. Takođe, jedan od glavnih uzroka lošeg sna može biti upravo štitna žlezda. Poremećaji štitne žlezde se razlikuju u zavisnosti od toga da li je ona previše aktivna – hipertireoza ili premalo – hipotireoza.

Hipertireoza i nesanica

Kada je štitna žlezda previše aktivna, ljudima se čini da imaju više energije. Osećaju napetost i nervozu. Zbog ovog stanja mnogo teže uspevaju da se opuste i uspavaju, pa je nesanica veoma česta pojava.

U početku se problem sa štitnom žlezdom često ne prepozna jer deluje samo kao više energije zahvaljujući brzom metabolizmu. Ovaj osećaj je kratkotrajan jer kako vreme prolazi osoba počinje da se oseća umorno.

Hipotireoza i spavanje

Kada je štitna žlezda nedovoljno aktivna, dolazi do hipotireoza. Nedostatak aktivnosti tiroidne žlezde uzrokuje usporavanje procesa u celom telu. Ljudima sa ovim problemom čak ni prosečan san koji traje sedam do devet sati nije dovoljan da se osećaju odmorno. Stalno su iscrpljeni, kao da su zaglavljeni u izmaglici sa nemogućnošću da racionalno i brzo razmišljaju.

Dobra vest je da se oba poremećaja u radu štitne žlezde mogu držati pod kontrolom uz pomoć lekova. Samim tim i simptomi će se smanjiti, a san poboljšati. Ako sumnjate na problem sa štitnom žlezdom, dovoljno je da uradite jednostavnu analizu krvi koja će pokazati da li postoji problem sa štitnom žlezdom.

Pročitajte još:

Menopauza ili problem sa štitnom žlezdom

Hormoni

Uticaj nedostatka sna na decu i tinejdžere

Nedostatak hidratacije i nesanica

Image by Claudio_Scott from Pixabay