fbpx
Kontracepcija

Neželjeni efekti pilula za kontracepciju – 10 najčešćih

Kontraceptivne pilule koristi oko 10% žena i one su veoma efikasan način sprečavanja trudnoće, ako se pravilno koriste. Nažalost, kontraceptivne pilule ne štite od polno-prenosivnih infekcija, pa se ipak savetuje i redovna upotreba kondoma. Kao i većina metoda kontracepcije koje sadrže hormone, postoje neželjeni efekti pilula za kontracepciju.

Najčešća neželjena dejstva kontraceptivnih pilula su: mučnina, glavobolja, smanjen libido, pojava vaginalnog sekreta i drugi, a o njima ćemo više u nastavku teksta.

Neželjena dejstva anti-bebi pilula

1.     Krvarenje između cikusa zbog pilula

Oskudno krvarenje je normalno na početku uzimanja pilula za kontracepciju i obično prestaje da se pojavljuje nakon 3 meseca od početka korišćenja tableta. Krvarenje je normalna pojava jer se materica prilagođava različitim nivoima hormona. Dok traje krvarenje, pilula je i dalje efikasna, pod uslovom da ste je uzeli na vreme, bez preskakanja doze.

2.     Mučnina zbog uzimanja pilula za kontracepciju

Nekim ženama se javlja blaga mučnina prilikom prvog uzimanja pilula za kontracepciju, ali i ovaj simptom je prolaznom karaktera i vremenom bi trebalo da nestane. Probajte da pilule pijete pred spavanje ili uz obrok. Ako se ovaj simptom nastavi duže od tri meseca, konsultujte se sa lekarom šta da preduzmete dalje.

3.     Povećanje težine kao posledica kontraceptivnih pilula

Ne postoji veza između uzimanja kontraceptivnih pilula i gojenja, ali može doći do manjeg povećanja telesne težine zbog mogućeg zadržavanja tečnosti u predelu oko grudi i kukova. Brojna istraživanja su pokazali da je prosečno dobijanje na težini do 2 kilograma na polugodišnjem ili godišnjem nivou.

Ako dobijate više od toga na telesnoj težini, razmislite da li možda niste promenili neke druge životna navike (manje se krećete, više jedete, unoste veću količinu slatkiša).   

4.     Smanjen libido zbog pilula

Kod nekih žena, hormoni iz kontraceptivnih pilula mogu uticati na smanjenu seksualnu želju. Ako je to problem koji ometa vaš seksualni život, trebalo bi da se posavetujete sa ginekologom.

U pojedinim slučajevima se, pak, javlja povećanje seksualne želje time što je više ne postoji strah od neželjene trudnoće i izostaju bolne menstruacije i predmenstrualni sindrom. Više: Libido – definicija seksualne želje

5.     Pilule za kontracepciju i osetljivost grudi

Može doći do blagog uvećanja grudi, kao i do njihove ostetljivosti nalik onoj u predmenstrualnom sindromu ili tokom trudnoće. Ovi simptomi nestaju par nedelja posle početka korišćenja kontraceptivnih pilula. Osteljivost će se smanjiti i uzimanjem manje količine soli i kofeina, kao i nošenjem adekvatnih grudnjaka. Više: Promene izgleda grudi tokom meseca

Ako se dogodi da napipavate bilo kakvu kvržicu ili promenu na grudima ili imate jake uporne bolove, treba da se javite na kontrolni pregled kod lekara. Više: Preventivni pregled grudi

Neželjeni efekti pilula
Neželjeni efekti pilula za kontracepciju

6.     Uticaj pilula za kontracepciju na oči

Mnogi ne znaju, ali promene hormona koje izaziva korišćenje kontraceptivnih pilula može biti povezano sa zadebljanjem rožnjače u oku. Kontracepcija nije povezana sa bolestima očiju, ali može se dogoditi da vam smetaju kontaktna sočiva koja koristite. Obratite se svom oftamologu, ako bude bilo promena u vašem vidu ili vam sočiva počnu smetati.

demetra 57
7.     Migrena i pilule za kontracepciju

Pojava čestih migrena i glavobolje je još jedna od nuspojava pilula za kontracepciju. Hormoni koji se nalaze u pilulama mogu uzrokovati glavobolju. Ako imate ovaj problem, potražite pilule sa manjom dozom hormona, a simptomi bi vremenom trebalo da počnu da se smanjuju. Više: Hormonska glavobolja – šta je i kako se leči

8.     Vaginalni sekret

Pilule za kontracepciju različito deluju kod žena, dok se kod nekih može javiti pojačan vaginalni sekret, druge će imati problem vaginalne suvoće. Ako ste od onih koje imaju problem sa vaginalnom suvoćom, mogu pomoći neki prirodni preparati za bolju vlažnosti ili lubrikanti za bolji seksualni užitak. Ako nema nekog karakterističnog izgleda i mirisa vaginalnog sekreta koji ukazuje na infekciju, ove promene nisu nešto o čemu treba da brinete. Pročitajte: Gljivične vaginalne infekcije pre i u toku menstruacije

9.     Promene raspoložena

Neke studije su pokazale da oralna kontracepcija može da utiče na pojavu lošeg raspoloženja i povećava rizik od depresije. Ukoliko loše raspoloženje preovlada i jave se neke loše misli, odmah bi trebalo da se javite stručnom licu.

Neželjeni efekti pilula
Neželjeni efekti pilula

10. Izostanak ciklusa zbog pilula za kontracepciju

Čak i uz redovno korišćenje anti-bebi pilula može doći do izostanka menstrualnog ciklusa. Može biti da je u pitanju bolest, putovanje, stres, problemi sa štitnom žlezdom i hormonima. Ako je menstruacija oskudna, to nije problem. Nemojte brinuti ni ako potpuno izostane. Svakako, pre prethodne kutije pilula, uradite test za trudnoću, za svaki slučaj.

Pročitajte još: Kondom

Objavljen: 6. decembar 2019. godine, ažuriran: 20. mart 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button