Blizanačka trudnoća

Sve o trudnoći sa blizancima

Nosite blizance? Evo šta vas sve očekuje u narednim mesecima.

Učestalost

Šansa za višeplodnu trudnoću se povećava ukoliko u porodici imate takvih slučajeva. Već na prvom ultrazvučnom pregledu moćićete verovatno da vidite koliko ima beba u materici, a najkasnije će biti vidljivo do kraja 16. nedelje trudnoće.

Ishrana

Nije neophodno da količinski jedete više, ukoliko čekate više beba, ali je bitno da vodite računa o kvalitetu ishrane.
Vaš organizam, osim što se izlaže dodatnom fizičkom naporu, hrani i dve bebe. Iz tog razloga, nekada ćete se osećati toliko umorno da nećete moći ni da skuvate ručak. Nikako nemojte preskakati obroke, ali obavezno odmarajte kada god osetite potrebu.

Posebna briga

Blizanačka trudnoća jeste dodatno opterećenje za vaš organizam ali nije potrebno da se odreknete normalnog života i sve podredite trudnoći. Dovoljno odmora i pravilna ishrana su najbitnije stavke kod trudnoće koja teče bez većih problema. Imajte na umu da su velike šanse da se porodite pre planiranog termina pa se ranije i pripremite za dolazak bebe.

Razlike kod višeplodne u odnosu na trudnoću sa jednim plodom

Simptomi koji se javljaju u trudnoći kod blizanačke trudnoće se obično javljaju ranije i mogu biti izraženiji:

•    Jutarnja mučnina se ranije javlja i obično duže traje, nekada i do samog kraja trudnoće - pročitajte višre o tome
•    Kiselina i gorušica su češći jer stomak pritiska dijafragmu, što dovodi do bola  u stomaku i nedostatka vazduha. Probajte da češće jedete manje obroka i ne sedite dugo u istom položaju. - pročitajte i druge savete za borbu protiv gorušice
•    Bolovi u leđima – izraženiji su kod višeplodne trudnoće - više o bolnim leđima;
•    Proširene vene se često javljaju kod trudnica sa više beba, pa izbegavajte da duže vreme hodate ili stojite. Ukoliko je potrebno nosite čarape za trudnice - pročitajte i druge savete.
•    Anemija je česta, pa će vam lekar, na osnovu labaratorijskih analiza, prepisati dodatne preparate gvožđa i folne kiseline.

''Nestajući'' blizanac

Naučnici su na pragu da dokažu da svoje poslednje tvrdnje da je svaka osma trudnoća na početku bila blizanačka. Tu tvrdnju potkrepljuje i saznanje da je levorukost najčešća kod jednojajčanih blizanaca, a često se pokazalo da kod ostatka ploda koji se nije razvio, živorođeno dete bude levoruko. Kod izvesnog broja benignih tumora na ljudima, histopatološki nalaz potvrđuje da je reč o blizancu koji se nije razvio, već se u embrionalnoj fazi asimilirao u napredniji embrion.

Save

Save

Save

Save