Svinjski file u sosu od šampinjona

Svinjski file u sosu od šampinjona je jelo koje mogu da pripreme i oni koji su početnici u kuhinji. File je definitivno jedno od najlepših i najboljih komada mesa. Uz to je najmekši pa ga najradije kupujem. Zapravo idealan je u svim varijantama gde koristite svinjske šnicle, od sosa do pohovanja.

Važno je napomenuti i da je file toliko mek, da nema potrebe da šnicle lupate, već ih ako je to potrebno možete preko providne folije ili celofana blago oklagijom stanjiti.

Sastojci za svinjski file u sosu od šampinjona

  • oko 600 g svinjskog filea
  • 200 g šampinjona (ovaj put sam koristila braon šampinjone)
  • 500 ml pavlake za kuvanje
  • ulje
  • kašičica senfa
  • kašika majoneza
  • kašičica origana
  • kašičica belog luka u prahu ili 2 čena belog luka sitno seckanog
  • so i biber po ukusu

Kako se sprema svinjski file u sosu od šampinjona?

Na ulju propržite file isečen sa šnicle oko prst debljine, tako da počne da dobija po negde braonkastu boju sa obe strane. Sve vadite na tanjir dok ne ispraznite posudu u kojoj ste pržili. Onda stavite da se kratko proprže šampinjoni sami. Kada su blago proprženi, sipajte pavlaku i sve ostale sastojke, čim sve lepo umešate, vratite nazad šnicle i ostavite da se krčka nekih 30 minuta na niskoj temperaturi, odnosno dok se meso ne bude lepo odvajalo višuljkom. 

Isti recept može da se pravi i sa pilećim fileom, ali smanjite količinu začina i senfa jer je piletina neutralnija i neće se osećati uopšte. Ako spremate sa svinjskim butom, savet je da više stanjite šnicle i malo ih duže krčkate u sosu.

Još recepata: