beba ima uvucenu vilicu
Beba ima uvučenu vilicu

Poštovana Marija,

Molila bih Vas za stručno mišljenje i savet. Naime, moj sin, koji sad već ima 5 meseci, ima uvučenu donju vilicu. U konsultaciji sa pedijatrima mi je rečeno da će se vilica izvući do trećeg-četvrtog meseca. Mi smo sada pri kraju petog meseca, a ja promenu u izgledu njegove vilice ne vidim. Ono što sam čitala i raspitivala se, je da zbog uvucene vilice i jezik uvučen, odnosno nije dobro pozicioniran u usnoj duplji i da zbog toga moze doći do poteškoća u govoru. Da li Vi imate iskustva sa takvim problemom kod dece i da li postoje neke vezbice koje bi pomogle? Bilo kakav savet bi dobrodošao. Unapred neizmerno hvala.

Srdačan pozdrav,

Sonja

Da li se može pomoći bebi da se koriguje vilica? - odgovor logopeda

Poštovana Sonja,
Imam nekoliko pitanja. Da li dete može da se pravilno hrani? Da li jezikom može da obuhvati areolu i pravilno i ritmično isisa mleko? Da li u stanju mirovanja jezik leži u usnoj duplji ili je izbačen? Obzirom da je 5 ( možda već i 6 meseci staro dete) da li ste probali sa čvrstom ishranom?
Ovo su bitni pokazatelji koji nam daju uvid u funkcionisanje givornih organa koji su neophodni za razvoj govora i pravilne artikulacije.

Moguće je da budu ograničeni pokreti jezika, i nepravilan zagrižaj koji će dovesti do izmenjene artikulacije pojedinih glasova.
Svakako bih vas savetovala da do prve godine posetite logopeda, koji će proceniti trenutno stanje i dati vam konkretne savete.

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Pitajte stručnjaka

More Articles