dete ne udvaja glasove
Dete ne udvaja glasove i kasni u psihomotornom razvoju

Imam dete staro 22 meseca, hipotonično, prohodalo sa 18. Ne priča još, razume dosta toga. Od skoro je počeo da pokazuje prstićem po knjizi i na predmete koje može da dohvati (još ne odvaja kažiprst potpuno), ali me zanima kako da ga naučim da traži neki predmet koji mu je potreban, ali ne može da dohvati, pošto u tim situacijama počinje da plače ili odustaje. Takođe, ako nešto hoće, vuče me za ruku, a u slučaju da ga "ne poslušam", počne da plače. Zanima me još, pošto nema udvajanja glasova (pojavi se s vremena na vreme) već samo vokale, neki Vaš savet oko učenja govora.

Pozdrav,

Sanja

Šta ako dete ne udvaja glasove - odgovor logopeda

Poštovana Sanja,

Prema podacima koje ste naveli mogu da primetim da Vaše dete kasni, ne samo u govorno-jezičkom, već i motornom razvoju. Sama hipotonija svakako utiče da se dete motorno ne razvija brzinom kojom bi trebalo, stoga je i Vaš dečkić prohodao sa 18 meseci. Postoji mogućnost da je hipotonija prisutna i u orofacijalnoj regiji- mišići obraza, jezika, ždrela... što utiče na korišćenje samih mišića, kao na produkciju govora.
Razumevanje govora se razvija kod njega, ako je počeo da izvršava jednostavne naloge i da na zahtev pokaže sliku ili predmet koji tražite. Budite mu od pomoći i pridržavajte svojom rukom njegovu ručicu i stavljajte je u pravilan položaj sa ispruženim kažiprstom i imenujte zajedno.
To što odustaje i plače kada želi nešto, znači da ga to što ne može da se verbalno izrazi i da Vam objasni šta želi veoma ljuti i frustrira. Ta ljutnja će nestajati kako on bude zreliji i samostalniji. Podignite ga na visinu koja mu odgovara da može da Vam pokaže određeni predmet ili ga prosto pitajte da li želi to ili ovo, pokazujući svojom rukom. Ispevavanje vokala je početna faza korišćenja govornog aparata. Ispevevajte zajedno, imitirajte zvukove kako recimo beba plače (iiiiii), bata se udario (ooooo), dozivanje (eeeeeeee). Pokušajte da i te vokale povežete sa određenim situacijama kako bi dete počelo da ih koristi. Nastavite sa onomatopejom, imitirajte zvukove iz okoline, sve što radite imenujte, sve ljude, predmete...
Budite dosledni i uporni, jer deca pre ili kasnije usvoje i počnu da primenjuju dato znanje. Savetovala bih Vam da posetite stručnjaka kako bi Vam dao savete da pravilno stimulišete dete kod kuće i da proceni nivo psihomotornog i govorno-jezičkog razvoja.

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Pitajte stručnjaka

More Articles