fbpx
Zdravlje deteta

Zauške (Parotitis epidemica)

Šta je zauške?

Zaušci su bolest uzrokovana paramyxovirusom. Ova dečija bolest je specifična po tome jer ima najdužu inkubaciju. Može proći i tri nedelje dok ne izbiju zauške, a izvor zaraze je veoma teško naći.

Osoba je zarazna dva do tri dana pre izbijanja i osam dana nakon što bolest izbije.

Zauske

Kako se prenose zauške?

Zauške su virusna infekcija koja se prenosi kapljičnim putem u vazduhu iz grla ili nosa. Međutim, ona je najmanje zarazna od pet najčešćih dečijih bolesti i zahteva bliski kontakt pre infekcije. Iako nema prepreka da ih dobiju i bebe, zauške se najčešće prenose tek nakon druge godine života. Virus ulazi u telo preko disajnih puteva, a odatle se širi kroz krvotok. Može da završi gotovo svuda – u bubrezima, štitnoj žlezdi, gušterači, polne žlezdama i, ne manje važno, pljuvačnim žlezdama. Virus dospeva u parotidne pljuvačne žlezde koje se nalaze u obrazima ispred ušiju.

Većina dece se u današnje vreme vakciniše protiv zauški MMR (male boginje, zauške, rubeola) vakcinom.

Simptomi zauški

Bolest obično počinje tako što je dete prva dva dana veoma nervozno i ima temperaturu koja sve više raste. Zatim se javlja neugodan osećaj u vilici, koji u narednoj fazi prati otok parotidnih žlezda. Najčešće se otok javlja prvo na jednoj strani lica, a tek onda i na drugoj. Otok je tvrd i bolan, a temperatura može biti i do 40oC. Dete oseća jak bol prilikom svakog otvaranja usta. U blažim oblicima, otok može trajati 3-4 dana, ali nekada traje i više od nedelju dana.  

Kakve komplikacija mogu da nastanu od zaušaka

Ono što sigurno prati zauške su natečene žlezde i visoka temperatura, međutim one mogu izazvati ozbiljne probleme koje uključuju mogućnost infekcija drugih organa.

Kod čak 20-30% odraslih muškaraca bolest inficira testise i uzrokuje otoke, bol i povišenu temperaturu. Ovaj problem se javlja nedelju dana nakon manifestacije bolesti, a predstavlja ozbiljnu infekciju koja može da izazove sterilitet. Srećom, kod samo 10% ovaj problem utiče na oba testisa. Dečaci koji nisu polno zreli retko dobijaju ovu vrstu upale.

Rizik kod žena je da se javi upala jajnika, ali u tom slučaju ne postoji rizik od steriliteta.

Upala gušterače (pankreatitis) je česta i poznata komplikacija koja se javlja kod pojave zaušaka.

Meningitis se, takođe, može javiti kao jedna od komplikacija. On se javlja 3 do 10 dana nakon početka parotitisa. Meningitis je upala ovojnica mozga ili kičmene moždine.

 

Lečenje zauški

Za vreme trajanja ove bolesti, nema posebne brige i lekova koji se koriste. Potrebno je da osoba miruje dok traju otok i povišena temperatura. Pre razvoja vakcine, zauške su smatrane sastavnim delom odrastanja. Međutim, posledice kod starijih koji su oboleli su uglavnom ostavile trag usled navedenih komplikacija.

Vakcina protiv zauški

Danas se preporučuje da sva deca dobiju MMR vakcinu, tokom druge godine života, a revakcina je pred polazak u školu, između 6 i 7 godina. Ova vakcina daje doživotni imunitet i zaštitu od ove bolesti.

Save

Save

Save

Save

Midas

Related Articles

Back to top button