fbpx
Zdravlje deteta

Stomačni grip (gastoenteritis) kod dece

Šta je stomačni virus?

Stomačni grip ili gastroenteritis je upala sluznice digestivnog trakta. Uprkos imenu nije uzrokovan virusom gripa. Najčešći krivac je neki iz niza drugih virusa, uključujući i rotaviruse, adenovirus i astrovirus.

Ali gastroenteritis takođe može biti uzrokovan potencijalno ozbiljnim bakterijskim infekcijama, kao što su Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Campylobacter, ili E. coli. Ili pak u nekim slučajevima je uzrokovan parazitima, kao što je Giardia.

Ako vaše dete ima gastroenteritis ono može da ima proliv, povraćanje, bolove u stomaku, temperaturu, groznicu. Simptomi mogu biti blagi ili teški, i može da traju samo nekoliko sati ili dana, zavisno od uzročnika.

Kako je moje dete dobilo stomačni grip?

Virusni gastroenteritis je vrlo zarazna bolest. Vaša dete je možda pojelo nešto od hrane kontaminirane virusom ili uzelo zajedničku čašu ili pribor od nekog ko ima virus. (Moguće je da virus ne pokazuje simptome.)

Ako su bakterija ili parazit krivac, dete je možda progutalo kontaminiranu hranu ili vodu za piće.

Drugi način, na koji dete može pokupiti bolest je dolazak u kontakt sa zaraženim fekalnim masama, a zatim stavljanjem ruke u usta. To zvuči nepojmivo, ali to se događa često, pogotovo u jaslicama. Setite se da su klice mikroskopske veličine, pa čak i kada detetove ruke ne izgledaju prljavo, one mogu biti pokrivene s bakterijama.

Koliko je čest stomačni virus?

Virusni gastroenteritis je druga najčešća bolest, posle infekcija gornjih disajnih puteva, kao što su prehlade. Većina beba se susretne sa stomačnim gripom najmanje dva puta godišnje, a i češće ako ide u jaslice. Deca često poboljšaju imunitet posle 3. godine i ne oboljevaju tako često.

Kad treba pozvati pedijatra?

Pedijatra pozovite čim vam se učini da vaše dete ima gastroenteritis. Takođe, pozivite ako je beba povraćala više od dva dana ili ima krvi u stolici, ili mislite da je preterano nervozna.

Takođe, pozivite lekara ako dete pokazuje bilo koji od klasičnih znakova dehidracije:

  • smanjeno mokrenje (više od šest sati bez mokre pelene)
  • premorenost ili nervoza
  • udubljena fontanela
  • naborana koža
  • upale oči
  • ekstremna žeđ
  • suve usne
  • plakanje bez suza
  • hladne, obezbojene ruke i stopala

Ako vaša beba deluje dehidrirano, a lekar nije dostupan, odvedite je u hitnu pomoć.

Ako je vaša beba u opasnosti od dehidracije, lekar može da preporučiti intravensku rehidracije. Može biti zadržana u bolnici ili da ostane tamo samo nekoliko sati.

Ako nalaz krvi ili korpokultura (analiza stolice) otkriju da je dete ima parazitsku ili bakterijsku infekciju, možda će joj dati terapiju antibiotika.

Kako se leči stomačni grip?

Prvo, razgovarajte sa pedijatrom i uputite ga u događanja, posebno ako je vaše dete mlađe od 6 meseci.

Ako dete ima bakterijsku infekciju, lekar može da prepiše antibiotike. Lekovi neće biti od pomoći za slučaj virusnog gastroenteritisa, koji, kao i sve virusne infekcije, samo prođe kroz organizam.

Nemojte davati detetu lek protiv dijareje – time ćete produžiti bolest i može imati potencijalno ozbiljne nuspojave.

Ako dete ima temperaturu i čini se da mu je neugodno, pitajte svog lekara o tome da mu date odgovarajuću dozu paracetamola ili ibuprofena za decu.

Nikada ne dajte detetu aspirin, koji je povezan sa Rey-evim sindrom, što je retka, ali potencijalno smrtonosna bolest.

Dehidracija je problem kad dete gubi tečnost, bilo kroz povraćanje, proliv ili temperaturu.

Zavisno od toga koliko povraća i da li je u mogućnosti da zadrži su sebi tečnost, lekar može da preporuči da detetu date oralne rastvore elektrolita, kao što su Orosal ili Rehidran. Ova rešenja pomažu da se zameni izgubljena tečnost, minerali i soli. Lekar će vas uputiti koliko toga beba treba da pije na osnovu njegovog uzrasta i težine.

Ako je vaše dete nije u stanju da u želucu zadrži formulu ili majčino mleko, lekar vam može savetovati da mu dajete u gutljajima rastvor elektrolita tokom dana, dok ne bude u stanju da zadrži popijeno, a zatim polako da ga vratite normalnoj ishrani.

Dok pokušavate da držite bebu hidriranom, držite je daleko od namirnica sa puno šećera, kao što su sokovi, gazirana pića i slatkiši, jer mogu učiniti simptome stomačne gripe još gorim. (Gastroenteritisom privremeno može doći do oštećenja sluznice tankog creva, čineći ga teškim za varenje slatkih namirnica.)

Ako vaša beba jede čvrstu hranu i ima relativno blag slučaj gastroenteritisa – recimo, blagi proliv, ali ne i povraćanje – ona može da nastavi da jede manje porcije tokom bolesti i verovatno neće zahtevati unošenje rastvore elektrolita. Dojenje ili formula bi trebalo da budu dovoljni da bi bila hidrirana.

Kad se beba može vratiti stalnoj ishrani?

Razgovarajte sa lekarom i sledite ponašanje svoje bebe. Možda će biti u mogućnosti da nastavi da jede gotovo normalno, ili će možda biti bolje da joj uskratite čvrstu hranu na par dana.

Različite pedijatrijske škole danas preporučuju da deca sa gastroenteritisom nastave sa uobičajenom ishranom (sem naravno masne hrane) što je pre moguće. To uključuje peciva sa složenim ugljenim hidratima (hleb od celog zrna i žitarice), nemasno meso, jogurt, voće i povrće.

Uzmite u obzir da se ovaj meni razlikuje od ishrane koju lekari, po pravilu, prepisuju. Takozvana BRAT –  B(banana) R(rise) A(apple) T(toast) dijeta (banane, pirinač, jabuka i dvopek), pre je bila često zagovarana, ali više se ne preporučuje, jer joj nedostaje proteina i drugih vitalnih hranjivih materija.

Istraživanja pokazuju da ponovno unošenje standardne ishrane ubrzo nakon akutnih simptoma lako može da zapravo skrati nastup gastroenteritisa za pola dana, jer se tako vraćaju u sistem hranjive materije koji su potrebne za borbu protiv infekcija. S druge strane, ako beba nema apetit i nekoliko dana ne jede dobro, ne brinite. Dokle god ona ostaje hidrirana, biće u redu.

Kako mogu da zaštitim dete od gastroenteritisa?

Temeljno operite ruke sapunom i toplom vodom nakon svakog menjanja pelena i posetite kupatilo pre pripreme hrane i samog jela. Isto važi i za ostale članove porodice i osoblje vrtića. Takođe je dobra ideja da operete bebi ruke često tokom dana.

Važno je i da bezbedno i higijenski pripremate hranu i brinete o kuhinji.

Save

Save

Save

Related Articles