fbpx
Zdravlje deteta

Osip na telu deteta bez temperature

Osip na telu deteta bez temperature javlja se veoma često, a roditelji su zabrinuti čim se pojavi i neretko posežu za kortikosteroidima na svoju ruku, što se NIKAKO ne preporučuje. 

Postoje brojni razlozi zašto deca mogu da dobiju osip. Posebno se često javlja osip od vrućine kod novorođenčadi. Nekad je osip posledica virusne infekcije. Kada se pojavi osip, a nema povišene telesne temperature, roditelji su u dilemi da li decu ipak treba odvesti kod lekara.

Osip kod dece koja nemaju temperaturu – zašto se javlja osip i kako lečiti dete?

Vrsta osipa kod deteta zavisi od njegovog osnovnog uzroka i može da nastane kao posledica virusne infekcije. Najčešći oblici osipa su:

Parvovirus B19

Parvovirus je veoma česta virusna infekcija koja se manifestuje jako crvenim osipom na obrazima. Češća je kod dece, nego kod odraslih i može se javiti i na drugim delovima tela: rukama, nogama, leđima, grudnom košu i zadnjici.

Kod neke dece se razvija samo osim, dok druga imaju simptome poput:

  • glavobolje;
  • umora;
  • zapušenost i curenje nosa;
  • bolni i otečeni zglobovi i
  • nisku povišenu temperaturu.

Lečenje parvovirusa

Ovaj virus obično prolazi sam, a pomoćna lekovita sredstva mogu pomoći protiv bolova i otoka zglobova.

osip na telu deteta bez temperature

Osip na telu deteta bez temperature: Roseola

Roseola je virusna infekcija koja je posledica humanog herpesvirusa 6 (HHV-6), a najčešća je kod dece od rođenja do njihovog drugog rođendana. Ona izaziva visoku temperaturu – čak i preko 40˚C tokom 3 do 5 dana, a kada temperatura prođe, javlja se karakterističan osip. 

Pročitajte više: Roseola

Bolest šaka, stopala i usta

Bolest šaka, stopala i usta (Hand, foot and mouth disease – HFMD) nastaje zbog humanih enterovirusa, najčešće zbog virusa koksaki A16. Ovaj virus pogađa decu do 10 godina, a češće se javlja kod dece uzrasta do 5 godina. U retkim situacijama, može se desiti da ga dobiju odrasli koji nisu imala kontakt tokom detinjstva.

U 90% slučajeva, ovaj virus izaziva temperaturu, ali postoje i situacije kada je samo osip na telu deteta bez temperature. Bolest šaka, stopala i usta izaziv osip koji svrbi, a može se sastojati od ravnih i podignutih izbočina.

Prateći simptomi bolesti šaka, stopala i usta

Simptomi koji se mogu javiti kod ovog osipa su slični simptomima gripa. Dete može da izgubi apetit, oseća jak umor, ima prekomerno znojenje i razdražljivo je. Simptomi nestaju u roku od 7 do 10 dana.

Lečenje bolesti šaka, stopala i usta

 Ovaj virus prolazi sam, kao i druge virusne infekcije. Nema potrebe za posebnim lečenjem i medicinskim tretmanom. Važno je samo obezbediti dovoljno odmora i tečnosti da ne bi došlo do dehidratacije.

Lekovi protiv bolova i povišene temperature su dozvoljeni, ako se za to ukaže potreba.

Rubeola

Rubeola (rubella) je zarazna virusna infekcija koja pogađa i decu i odrasle. Kod dece ona uzrokuje gotove blage i neprimetne simptome, te je često crveni osip na telu deteta bez temperature jedina stvar koju roditelji primete. Čak 50-80% dece razvije osip kada je rubeola prisutna. Prvo se pojavljuje na licu i vratu, a onda se može proširiti na grudi, trup i ostale delove tela.

Simptomi rubeole

Simptomi uključuju: glavobolju, otekli limfni čvorovi, nervoza, kašalj i curenje nosa, niska temperatura.

Simptomi se javljaju nakon 2 do 3 nedelje od početka infekcije.

Lečenje rubeole

Ne postoji terapija za rubeolu. Jedino što se preporučuje kod uobičajene infekcije su odmor i lekovi za ublažavanje bolova i snižavanje temperature.

Osip na telu deteta bez temperature – kada treba otići kod lekara? osip na telu deteta bez temperature

Ukoliko se javi osip na telu deteta bez temperature, a praćeno je nekim od ovih simptoma, treba otići kod pedijatra bez odlaganja:

  • ako je dete mlađe od 6 meseci, a sigurni ste da se ne radi o osipu zbog toplote;
  • dete uz osip ima i visoku temperaturu;
  • povraća;
  • odbija da pije ili jede;
  • ima jaku, intenzivnu glavobolju.

Nemojte paničiti zbog svakog osipa

Deca, posebno novorođenčad, nemaju dobro razvijenu termoregulaciju. Tokom prvog meseca života, skoro svaka beba dobije bar jednom osip zbog toplote. Veoma se lako desi da roditelj ne obrati pažnju da je bebi vruće. Pročitajte više…

Deca često razvijaju virusne osipe jer još uvek nemaju izgrađen imuni sistem. Ako se javi osip na telu deteta bez temperature, to nije razlog za paniku. Većina tih osipa nije ozbiljna i rešava se za par dana ili, eventualno, par nedelja.

Pročitajte još:

Photo by Natalie, Dominika Roseclay from Pexels

Midas

Related Articles

Back to top button