fbpx
Zdravlje deteta

MMR vakcina

Šta je to MMR vakcina?

Vakcina MMR je anglosaksonska skraćenica za vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i crvenke – rubeole (Measles, Mumps, Rubella), a često je obeležena i kao MPR, od latinskih naziva tih bolesti (morbili, parotitis, rubeola).

Vakcina sadrži atenuisane viruse ovih visoko zaraznih bolesti.

Male boginje su dečija bolest rasprostranjena širom sveta. Vakcina protiv njih je dovela do smanjenja stopa oboljenja, invaliditeta (metalne retardacije) i smrtnosti zbog ove bolesti, a koje su bile veoma visoke.

Zauške su isto bolest detinjstva, ali ako nije preležana u tom periodu, u kasnijim uzrastima može da dovede do mnogobrojnih komplikacija kao što je na primer upala semenih kanalića kod muškaraca i sterilitet.

Opasnost od rubeole je pogotovo velika ako od nje oboli trudnica jer to direktno utiče na plod i razvoj kongenitalne rubeole i smrti ploda.

Imunizacija protiv ovih bolesti je zakonski propisana i uvrštena u Kalendar imunizacije. Ona se sprovodi po navršenih 12 meseci deteta, a može se sprovesti najkasnije do navršenih 15 meseci života.

Revakcinacija MMR vakcinom se sprovodi jednom dozom do navršenih 7 godina, odnosno do polaska deteta u osnovnu školu.

Ako iz bilo kojih razloga (sem trajnih kontraindikacija) vakcina nije primljena u tom uzrastu, vakcinacija se može  sprovesti do navršenih 14. godina.

Vakcina se daje subkutano ili intramuskularno u dozi od 0,5ml, u deltoidni mišić (mišić ramena).

Neželjena dejstva na komponente vakcine su retka ali se mogu javiti: povišena temperatura, ospa, malaksalost. Ona se mogu javiti između 5. i 21. dana od primanja injekcije, najčešće 10. dan.

S obzirom da 2 komponente od ove tri u sastavu vakcine se kultivišu na kulturama ćelija embriona pileta, pedijatri su preporučivali da se u detetovu ishranu obavezno uvede belance pre primanja ove vakcine. Današnje vakcine sadrže daleko manje količine jaja i stoga to više nije neophodno (ipak, pre davanja bilo koje vakcine uvek se konsultujte sa svojim lekarom!).

O tome pročitajte više ovde: Uvođenje jajeta u detetovu ishranu i MMR vakcina.

MMR vakcina je jedna od vakcina koje prati dosta kontraverze, a sve zbog različitih priča o njenoj povezanosti sa izazivanjem autizma kod dece. Sve uticajne zdrastvene organizacije u svojim studijama kao i sve nezavisne studije tvrde da nema povezanosti između MMR vakcine i autizma

O tome pročitajte više ovde: Nema povezanosti između vakcinacije i autizma.

Related Articles