fbpx
Zdravlje deteta

Kako dolazi do nedostatka hormona rasta

Hormon rasta je veoma važan, a kako dolazi do nedostanka hormona rasta, možete pročitati u nastavku teksta.

O značaju hormona rasta kod dece i odraslih više možete čitati ovde: hormon rasta. Nažalost, kod većine postavljenih dijagnoza nedostatka hormona rasta ne može se utvrditi tačan uzrok. Uzroci nedostatka hormona rasta mogu biti različiti.

Uzroci nedostatka hormona rasta

Kod većine slučajeva nedostatka hormona rasta nije utvrđen jasan uzrok, pa je mali broj slučajeva dokazanih uzroka koji bi se mogli smatrati pravilom.

Istraživanja su pokazala da se nedostatak hormona rasta uglavnom ne prenosi naslednim putem. Retkost je da je nedostatak ovog hormona stvar genetike.

Roditeljima je obično teško objasniti kako dolazi do nedostatka hormona rasta, jer ne razumeju kako se on luči. Hormon rasta stvara prednji režanj hipofize. Hormon rasta se luči u etapama koje veoma osciliraju (najviše se luči u prvim danima života, u pubertetu, u prvim satima sna), a potreban nam je tokom celog života. Ako hipofiza ne proizvodi dovoljno ovog hormona, rast se može usporiti.

Kada hipofiza kontinuirano proizvodi nizak nivo hormona rasta dolazi do nedostatka hormona rasta.

Uzroci nastanka urođenog nedostatka hormona rasta

Neka deca se rađaju urođenim nedostatkom hormona rasta. Istraživanja su pokazala da određeni tipovi dece sa fizičkim problemima mogu imati nedostatak hormona rasta. Na primer, deca koja se rode sa rascepom nepca imaju veću verovatnoću da imaju nedostatak hormona rasta.

Oštećenja hipofize ili hipotalamusa može biti rezultat urođene abnormalne formacije koja se razvila tokom razvoja deteta u stomaku ili nečega što se dogodilo tokom ili nakon rođenja deteta.

Nedostatak hormona rasta se može dogoditi i kada postoje neke mutacije na genima za faktore koji su važni za razvoj hipofize i duž putanje hormona  rasta. Međutim, uzrok većine ovih slučajeva nisu poznat i objašnjen.

Stečeni nedostatak hormona rasta

Stečeni nedostatak hormona rasta se može dogoditi  u detinjstvu ili kasnije, u odrasloj dobi. Stečeni uzroci nedostatka hormona rasta mogu biti:

  • povrede glave;
  • autoimuno stanje – limfocitni hipofizis;
  • bolesti koje infiltriraju hipotalamus ili njegova povezanost sa hipofizom (histiocistoza);
  • terapija zračenjem, ako polje zračenja obuhvata hipotalamus i hipofizu;
  • tumori na hipotalamusu ili hipofizi. 

Važno je imati u vidu da je nedostatak hormona rasta samo jedan od mogućih uzroka zašto dete sporije raste. Spori rast deteta može biti uzrokovan nekim drugim sindromima.

kako dolazi do nedostatka hormona rasta
Kako dolazi do nedostatka hormona rasta

Neretko se dešava da uzrok smanjenog rasta kod dece bude smanjeni unos hranljivih sastojaka, nekvalitetan san, gastrointestalni poremećaj, hipotireoza i druge bolesti i stanja.

Važno je znati da postoje terapije koje mogu pomoći kod nedostatka hormona rasta.

Pročitajte više:

Image by Esther Merbt from Pixabay

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button