fbpx
Zdravlje deteta

Stomačni virus kod dece – Gastroenteritis kod dece

Šta je stomačni virus kod dece – gastroenteritis kod dece?

Stomačni virus, stomačni grip ili gastroenteritis kod dece je upala sluznice digestivnog trakta. Uprkos imenu nije uzrokovan virusom gripa. Najčešći krivac je neki od virusa, uključujući i rotaviruse, adenovirus i astrovirus.(1) Gastroenteritis kod dece može biti uzrokovan potencijalno ozbiljnim bakterijskim infekcijama, kao što su Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Campylobacter, ili E. coli. ili pak, u nekim slučajevima, parazitima, kao što je Giardia. (2)

Ako se javi gastroenteritis kod dece, dete može da ima proliv, povraćanje, bolove u stomaku, temperaturu, groznicu. Simptomi mogu biti blagi ili teški. Trajanje se razlikuje – od nekoliko sati do nekoliko dana, u zavisnosti od uzroka i težine bolesti.

Kako može da se javi gastroenteritis kod dece?

Virusni gastroenteritis je vrlo zarazna bolest. Dete može da pojede nešto od hrane kontaminirane virusom, koristi zajedničku čašu ili pribor sa nekim ko ima virus, ali nema očigledne simptome.

Ako su bakterija ili parazit krivac, dete je možda progutalo kontaminiranu hranu ili vodu za piće.

Infekcija se može dogoditi i tako što je dete došlo u kontakt sa mikroskopski nevidljivim fekalijama, što ne deluje tako očito, ali je sasvim moguće, posebno dodirom površina u toaletima vrtića ili u jaslama.

Stomačni grip kod dece – simptomi

Prvi simptom je svakako pojava dijareje. Javlja se česta, retka i vodenasta stolica. Pored toga se mogu javiti i bol u stomaku, povraćanje i temperatura. Ponekad se javljaju i mučnina, bolovi u telu, malaksalost i glavobolja.

Stomačni virus kod beba – i simptomi

Bebe imaju slične simptome kao što je to slučaj kod starije dece, uključujući dijareju. Važno je da tokom bolesti vodite računa da beba ostane hidrirana. Dojenim bebama se ne sme smanjivati ili ograničavati majčino mleko (kao najbolji izbor), a onda i adaptirano mleko. Uz to im je potrebno davati elektrolite i obezbeđivati manje količine hrane (ako su počeli da jedu čvrstu hranu).

mokrenje u krevet

Koliko se često javlja stomačni virus kod dece?

Virusni gastroenteritis kod dece je druga najčešća bolest, posle infekcija gornjih disajnih puteva, kao što su prehlade. Većina beba se susretne sa stomačnim gripom najmanje dva puta godišnje, pa čak i  češće, ako ide u jaslice. Deca uglavnom steknu imunitet posle 3. godine i ne oboljevaju tako često.

Kada se treba obratiti lekaru?

Nema potrebe da odmah vodite dete kod pedijatra zbog problema sa gastroenteritisom. Ako dete uzima dovoljno tečnosti i ne pokazuje znake dehidratacije. Bolest će prestati u roku od nekoliko dana (obično traje do 3 dana) i verovatno će se potpuno oporaviti kod kuće.

Treba se obratiti lekaru ako beba povraća duže od dva dana.

Ukoliko se kod deteta jave:

 • krv u stolici,
 • tamna, katranasta stolica,
 • neuobičajena žeđ,
 • prestane da mokri ili proizvodi veoma malu količinu urina (više od 6 sati bez mokre pelene),
 • ima vrtoglavice,
 • ubrzan rad srca i ubrzano disanje,
 • spava i ne može da se razbudi,
 • ako je udubljena fontanela,
 • upale oči i/ili naborana koža,
 • plače bez suza,
 • ima hladne, obezbojene ruke i stopala.

Ako je vaša beba u opasnosti od dehidracije, lekar može da preporučiti intravensku rehidracije. Može biti zadržana u bolnici ili da ostane tamo samo nekoliko sati.

Ako nalaz krvi ili korpokultura (analiza stolice) otkriju da je dete ima parazitsku ili bakterijsku infekciju, dete će dobiti terapiju antibiotioticima.

Kako se leči gastroenetritis kod dece?

Gastroenteritis kod dece obično ne zahteva lečenje bilo kakvim lekovima, ako dete konzumira dovoljno tečnosti. Jedan od najvažnijih koraka jeste da se uverite da dete uzima dovoljno tečnosti koja sadrži elektrolite:  čorbe i supe (nikako iz kesice), čaj, sportska pića, voćni sok i vodu. Imajte u vidu da treba izbegavati kupovne slatke sokove i sportske napitke koji sadrže mnogo šećera, da ne pogoršaju dijareju.

To što dete neće možda moći da jede tih dana, neće uticati na njegov oporavak, a neće ni previše na telesnu težinu, stoga ga nemojte forsirati da jede, već samo da nadoknađuje tečnost dok se ne oporavi.   

Više: Dijeta kod proliva

Prva kupovina stvari za bebu
Lečenje stomačnog gripa kod dece kod lekara i lekovima

Ako gastroenteritis ne prolazi duže od 3 dana ili dete pokazuje znake dehidriranosti, posebno ako je dete mlađe od 6 meseci.

Nemojte davati lekove protiv dijareje, jer će oni produžiti bolest i mogu da izazovu nus pojave. Mnogo je bolje pustiti virus da „izađe“.

Ukoliko se pokaže da dete ima bakterijsku infekciju, lekar će prepisati antibiotsku terapiju. Kod virusnog problema, lekovi neće imati nikakvog efekta i neće pomoći. Deci za temperaturu treba davati sirup – ibuprofen, Nurofen, Brufen, Paracetamol, Febricet…

Nadoknada kod dehidratacije

Dehidracija je problem kad dete gubi tečnost, bilo kroz povraćanje, proliv ili temperaturu.

Zavisno od toga koliko povraća i da li je u mogućnosti da zadrži su sebi tečnost, lekar može da preporuči da detetu date oralne rastvore elektrolita, kao što su Orosal ili Rehidran. Ova rešenja pomažu da se zameni izgubljena tečnost, minerali i soli. Lekar će vas uputiti koliko toga beba treba da pije na osnovu njegovog uzrasta i težine.

Ako je vaše dete nije u stanju da u želucu zadrži formulu ili majčino mleko, lekar vam može savetovati da mu dajete u gutljajima rastvor elektrolita tokom dana, dok ne bude u stanju da zadrži popijeno, a zatim polako da ga vratite normalnoj ishrani.

Da li je moguće izbeći gastroenteritis kod dece?

Nikada ne možete biti sigurni da dete neće dobiti gastroenteritis. Ono što možete da preduzmete jeste da detaljno perete ruke, posebno posle zamene pelena i naučite dete da pere ruke redovno. Zatim, da održavate okruženje i kuhinju čistim (nema potrebe da preterujete sa dezinfekcijom). Perite ruke pre pripreme hrane i pre nego što počnete da jedete.

gastroenteritis kod dece
Literatura:
 1. CDC: Norovirus – https://www.cdc.gov/norovirus/index.html
 2. NCBI: Bacterial Gastroenteritishttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513295/
 3. MNT: Gastroenteritis in children – https://www.medicalnewstoday.com/articles/gastroenteritis-in-children
 4. CDC: Vessel Sanitation Program

Objavljen: 25. oktobra 2013. godine, ažuriran: 13. april 2023. godine

Save

Save

Save

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button