fbpx
Vaspitanje

Usaglasite sa partnerom način disiplinovanja deteta

10 načina da sa partnerom usaglasite stilove vaspitanja deteta

Nemojte da mislite da je decu jednostavno zavarati – ona vrlo lako mogu da uoče ako postoje neke, pa čak i fine nesuglasice u roditeljskim stilovima vaspitanja između partnera.

stilovi vaspitavanja

Stručnjaci kažu da će deca čiji roditelji nemaju iste stilove po pitanju discipline i vaspitanje, mogu češće da imaju problema sa ponašanjem. Ako je jedan roditelj popustljiv, a drugi komanduje čeličnom pesnicom, situacija je vrlo zbunjujuća za decu.

Naravno da nije realno očekivati da oba roditelja baš u svakoj prilici misle i reaguju na isti način. Ali ono što je ključno je da se izbegava bilo kakva rasprava na tu temu. O tome da se to ne radi pogotovo pred decom, nije potrebno posebno naglašavati.

Sa svojim partnerom iskreno porazgovarajte i usaglasite jedinstvene strategije za vaspitanje dece.

Neki od koraka u koji mogu da pomognu u formiranju zajedničke strategije su:

 • Razgovarajte sa partnerom o tome kako ste bili disciplinovani u detinjstvu. Obrasci roditeljstva se često ponavljaju, tako da na ovaj način oboje možete da steknete uvid u način disciplinovanja koji zastupa vaš partner.
 • Tražite od partnera da vam objasni zašto misli da je njegov način vaspitanja dobar. Budite strpljivi i puni poštovanja. Upitajte sebe zašto se protivite partnerovom metodu i čega se plašite.
 • Pitajte partnera kakve zamerke ima na vaš način disciplinovanja.
 • Otvoreno razgovarajte o problemu, balansirajući stavke za i protiv. Dogovorite se oko zajedničkih pravila i posledica kojih ćete se oboje pridržavati. Takođe budite spremni da ih prilagodite i promenite ako ne funkcionišu.
 • Nakon uvođenja nove zajedničke strategije, rešavajte nesuglasice u hodu, ali samo tako da deca to ne čuju.
 • Pravite kompromise – ali pred decom delujte sinhrono. Ako deca primete da radite zajedno, manja je verovatnoća da će probati da vas okrenu jedno protiv drugog.
 • Ako primetite da dete pokušava da vas okrene jedno protiv drugog („Tata mi je rekao da mogu da spremim igračke pošto odgledam crtani!”), recite mu da ćete odlučiti kada pitate onog drugog. I recite mu da za dozvolu mora da dobije dva puta “Da”.
 • Ako se vaš partner obeshrabri – pa čak i ako niste oduševljeni kako je rešio situaciju – budite velikodušni, podržite ga. O tome popričajte kasnije, nasamo.
 • Ako imate školarca, uspostavite jasna kućna pravila i ponovite ih sa decom, kako bi im pokazali da ste vi i vaš partner tim. Ukljućivanje dece u određivanje pravila uglavnom dovodi do toga da ih oni i poštuju.
 • A šta ako vaš partner ne želi ni da pokuša da razgovara na tu temu? Ne odustajte. Zamolite ga da napravi listu dečijih postupaka koje ne odobrava, zajedno sa idejama kako bi ih rešili.
 • Ako se nalazite u situaciji „postoji samo jedan način – MOJ način“ tada ste u svojevrsnoj bezizlaznoj „ratnoj zoni“. Zato pokušajte da razumete svog partnera i njegov pristup. Ako sve drugo ne uspe, dajte mu knjigu ili nađite neki članak na temu, potražite pomoć učitelja, školskog pedagoga ili terapeuta.

pripremila: Maja Kanazir

 

 

 

 

 

Save

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker