fbpx
Razvoj deteta

Prvi bebin osmeh: Kada beba počinje da se smeje? 

Mnogi roditelji misle da beba zna da se smeje od prvog dana. Međutim, ovo nije tačno. Beba pravi različite grimase, ali u prvom mesecu još uvek ne zna da se smeje. 

Prvi bebin osmeh

Prvi bebin osmeh se najčešće javlja između šeste i osme nedelje. Kod nekih beba je to malo ranije, kod nekih kasnije, ali većina beba se smeje sa navršena dva meseca. 

Beba od rođenja želi da komunicira i imitira vašu mimiku. Ona brzo uči i trebaće joj par nedelja da nauči da se osmehuje. Bebe prave različite izraze lica i dok borave u materici, ali nisu svesne kako pokreću lice. To vežbaju tako što vas gledaju i pokušavaju da vas imitiraju. 

Ako želite da se vaša beba što pre nasmeje. Koristite vreme kada je budna i raspoložena da joj pričate, pravite različite izraze lica, kako bi i ona uskoro mogla da vas obraduje osmehom. Postavite bebu tako da njeno lice bude na oko 30 centimetara ispred vašeg. Kada je beba uplakana i nervozna, nemojte pokušavati već je utešite, a razgovor ostavite za drugu priliku. 

Verovatno kada je sita, suva i naspavana postoje trenuci kada primećujete da vas beba pomno posmatra. Ako joj se obratite ili napravite njoj zanimljiv izraz lica, veoma je moguće da ćete biti nagrađeni osmehom. 

Midas

Related Articles

Back to top button