fbpx
Razvoj deteta

Mlečni i stalni zubi – kada rastu zubi?

Ljudi često ne znaju da je već u maminom stomaku vreme kada rastu zubi deteta, odnosno tada se formiraju, a javljaju se mnogo kasnije na površini. Formiranje mlečnih zuba kod fetusa počinje u 7. nedelji trudnoće, a razvoj mlečnih zuba se događa u 19. nedelji trudnoće. Međutim, proći će još nekoliko meseci pre nego što se pojavi prvi zubić na površini.

Ukoliko bude potrebe da dete u predškolskom uzrastu izrađuje rendgenski snimak vilice, imaćete prilike da vidite kako izgledaju zametci stalnih zubića koji se sve vreme nalaze u vilici iznad mlečnih i čekaju svoje vreme da ”poguraju” mlečne zubiće.

Rast mlečnih zubića

Kada rastu zubi: Prvi zub

Prvi zubić se bebi pojavljuje uglavnom u periodu od  4. do 10. meseca. Imajte na umu da je vreme rasta zuba individualno i nema nikakvog uticaja na njihov kvalitet. Neka deca prvi zub dobiju tek sa 18 meseci, ali to nije garancija boljeg kvaliteta.

Pri nicanju zuba, desni mogu da budu crvene i otečene, beba je ponekad nervozna zbog svraba i bola koji se javlja, može se dogoditi da se javi i temperatura. Možete se raspitati kod dečijeg stomatologa ili pedijatra o tome koje je sredstvo najbolje da koristite za ublažavanje tegoba. Na tržištu postoje različiti gelovi koji sadrže blagi anestetik. Kod pojave temperature i jakog bola, savetuje se davanje sirupa na bazi paracetamola ili ibuprofena.

kada rastu zubi

Midas
1 2 3Next page

Related Articles

Back to top button