fbpx
Razvoj deteta

Beba još uvek ne zna samostalno da sedi

Ranije smo pisali o tome kako bebu ne treba forsirati da sedi. Treba sačekati da beba samostalno može da se uspravi u sedeći položaj. Ipak, većina roditelja zna da bude nestrpljiva, a često su i zabrinuti zašto beba još uvek ne zna da sedi.

Razvoj kretanja bebe tokom prvih 6 meseci

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Zašto moja beba još uvek ne zna sama da sedi?

Većina beba bez problema može da sedne između četvrtog i sedmog meseca. Ovo je uzrast kada bebe uglavnom odbijaju da samo leže, pa morate malo da im podignete položaj u kolicima ili ležaljci povremeno.

Beba koja se pravilno razvija uglavnom do navršenih devet meseci može da sedi bez podrške.

Sedenje je napredak ka fazi prohodavanja, a dolazi uglavnom nakon što beba nauči da ustaje i puzi. Za samostalno sedenje je potrebno da beba dovoljno ojača leđa, kao i puna kontrola glave.

Kada staviti bebu da sedi?

Kontrola glave bebe

Ne brinite ako beba ne prati redosled da prvo nauči da puzi, pa sedi i tek onda prohoda. Svako dete se razvija na svoj način.

Šta beba treba da zna pre početka samostalnog sedenja?

Preduslov za bebino sedenje su snažni mišići vrata i glave. Oni se razvijaju od rođenja i beba će vežbati ove mišiće ležanjem na stomaku na podu.

Važno je da bebu od prvog dana stavljate na stomak više puta tokom dana, kako bi mogla da vežba. Takođe bi bilo dobro da naučite da sa bebom radite neke rutinske vežbice. Masaža za bebe je još jedna važna stavka.

Sedenje iziskuje praksu kao i sve ostale fizičke aktivnosti.

Beba će se prvih dana naginjati napred i oslanjati na ruke. Potrudite se da je okružite mekim jastucima, kako se ne bi povredila ako padne na neku stranu. Kako joj mišići budu jačali, tako će duže moći da sedi.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Nemojte stavljati bebu da sedi previše dok za to nije spremna samostalno. Time samo možete da naškodite bebi, a nećete ubrzati njen razvoj.

Ako ste zabrinuti što beba još uvek ne sedi, a napunila je devet meseci. Najbolje je da se obratite svom pedijatru, kako bi vas eventualno poslao kod fizijatra i pokazao vam vežbice sa bebom.

Razvoj bebe (7-12 meseci)

Related Articles

Check Also
Close