fbpx
Razvoj deteta

Odvikavanje od pelena

Abeceda učenja: kako skinuti pelene?

Za većinu roditelja momenat učenja korišćenja noše peredstavlja prekretnicu u razvoju deteta, ako ni zbog čega drugog, a ono jer to znači kraj menjanju pelena.

odvikavanje od pelena

Ali malo je roditelja koji zaista znaju koliko to učenje može da potraje. Naravno, neka deca to savladaju u roku od par dana, ali drugima treba i nekoliko meseci. U stvari, generalno ovde važi: što ranije krenete, duže će trajati. Imate bolje izglede za uspeh ako razumete kako deca uče i pristupate tom procesu sa jasnoćom.

Evo osnovnih koraka:

A.

Proceniti spremnost deteta – a i vlastitu

Neka deca su spremna za početak učenja korišćenja noše negde oko 18. meseca, ali druga nisu zainteresovana sve do 3. godine. Najveći broj roditelja počinje da ih uči tome kada im deca imaju oko dve i po godine.

Tražite  znake da je Vaše dete je spremno za početak (Da li shvata jednostavna upustva? Samostalno sedi i hoda?), ali pokušajte da ne stvarate pritisak. Požurivanje, kada dete nije potpuno spremno, može biti kontraproduktivno.

Zapamtite da ono što je palilo za Vaše starije (ili komšijsko, ili sestrino, drugaricino) dete možda neće upaliti za drugo – dečaci obično uče malo sporije od devojčica, dok drugorođeno (i svako sledeće), dete može naučiti brže od prvog.

Gledajte i dešavanja u detetovom životu, takođe. Ako se suočava sa nekim nemirom ili velikom promenom u svom životu, kao što je polazak u vrtić, nova bejbisiterka ili rođenje brata ili sestre, učenje na nošu može samo pogoršati stvari i treba to odložiti dok se sve ne slegne. Nema smisla započinjati sa učenjem korišćenja noše ako vi ili osoba koja pretežno brine oko deteta neće biti u mogućnosti da posvetite vreme, strpljenje ali i dašak humora celom tom procesu. Ako ste u sred preuređivanja kuće, započeli ste izazovan novi posao, ili se mučite sa jutarnjim mučninama u sledećoj trudnoći, verovatno nije dobro vreme da pokušate da se bavite ovom tematikom. Pričekajte nekoliko nedelja – ili meseci – da bi pritisak bio manji.

1 2 3 4 5Next page

Related Articles