fbpx
Kalendar razvoja deteta

Kalendar razvoja deteta – 8 godina 4. mesec

8 godina 4. mesec – Dete je sada veoma spretno, jako i samouvereno. Sada već veoma dobro koordinira sobom. Ono može da izvodi složene aktivnosti kao što su trikovi koje izvodi na bicikli, skakanje u vodu, gimnastičke pokrete i da se bavi timskim sportom. Kod dece je u ovom uzrastu dobra koordinacija ruku i oka, pa mu dobro ide i fina motorika.

Sprečavanje povreda deteta od 8 godina 4. mesec

Iako je kod deteta odlična fina i krupna motorika, centri procenjivanja i samokontrole u mozgu do ranih 20. godina neće biti potpuno razvijene. Iz tog razloga, kod dece često dolazi do nezgoda kao što su padovi, udarci i prelomi kostiju. (Izvor: KidsHealth)

Deca se često rugaju jedni drugima, a povremeno se pokušavaju i da se dokažu. Ovo je posebno istaknuto kod dečaka, koji su u tom dobu nalik na divlje vrste životinja. Šepure se i takmiče konstantno. Više: Dečaci se stalno koškaju

Ne možete dete “držati pod staklenim zvonom”, ali možete da mu omogućite normalne mere bezbednosti kao što su kacige i štitnici. Važno je da pričate o mogućim opasnostima i upozorite dete na vreme.

Ishrana osmogodišnjeg deteta

Osmogodišnjaci uglavnom jedu prema svojim potrebama – onda kada su gladni i onoliko koliko su gladni. Oni imaju tri obroka, na zdravu užinu ih je sve teže naterati, ali grickalice rado jedu.

Ako osmogodišnjak ima uglavnom 3 zdrava obroka dnevno, bez obzira na gricklalice koje pojede u međuvremenu, verovatno neće imati prekomernu težinu.

Nemojte uvoditi detetu stoge zabrane čak ni kada je nezdrava hrana u pitanju. Važno je da im dopustite da povremeno probaju sve i svi će biti zadovoljni dok god se držite uravnoteženosti.

Bilo bi dobro da deca uvek imaju dostupan zdrav izbor namirnica. Samo tako će stvarati i zdrave navike. Neka im neki ukusan keks bez aditiva ili voće bude pri ruci. Ostavite ostatke ručka dostupnim. Deca sada sve češće sama vole da se posluže dok vi ne gledate.

Naučite dete da hrana pre svega služi kao gorivo, a tek onda kao zadovoljstvo. Važno je da nauče i da uživaju u ritualu obroka, ali ne treba da se vezuju emotivno za hranu. Više: Zdrave grickalice i užina za decu

Nikada hranu nemojte vezivati za nagrade ili kazne!

Igračke za dete od 8 godina

Često su roditelji u dilemi šta bi to moglo da zanima dete u ovom uzrastu. Osmogodišnjaci još uvek veoma vole igračke, ali ih više ne zanima one koje su korstili sa 3 ili 4 godine. Mimo kompjuterskih igrica, od kojih neminovno ne možete pobeći, kao i igara koje će igrati na ulici poput vožnje bicikla, žmurke, igara sa loptom, postoje igračke koje možete kupiti detetu:

  • igre sa kartama;
  • društvene igre;
  • naučni kompleti;
  • kocke za slaganje;
  • sportska oprema – roleri, klizaljke, skejbord;
  • kreativni pribor je dobar izbor za svu decu koja idu u osnovnu školu – flomasteri, bojice, olovke, makaze, lepkovi, hamer i kolaž papir, šljokice i ukrasne trake, glina ili šabloni;
  • knjige – nisu prave igračke, ali su izvor zabave za decu svih uzrasta.

Koliko spava dete od 8 godina?

Osmogodišnjaci bi trebalo da spavaju oko 10 sati tokom noći. U ovom uzrastu deca uglavnom ne spavaju tokom dana, ali se tu i tamo, kao i kod odraslih može dogoditi ponekad kratka dremka. Deca sada uglavnom lepo spavaju, posebno ako su redovno fizički aktivni. Noćna buđenja se dešavaju samo ako dete ružno sanja,  žedno je, ide mu se u toalet ili je bolesno.

Veoma je važno vreme u koje dete leže i koliko ima kvalitetnog sna, on će uticati na zdrav i pravilan rast deteta.

Iako dete više nije veoma malo, držite se rutine kada god je to moguće. Dete koje ustaje u 07 časova ujutru, trebalo bi da zaspi najkasnije u 21 čas, što znači da bi sa pripremama za spavanje trebalo početi već oko 20 časova. Ako se dete drži svojih večernjih ritual, lakše će se uspavljivati i neće se buniti zbog toga što je vreme za krevet.

samostalnost kod dece

Deca se u ovom uzrastu već sama tuširaju i peru zube, nije im potrebna pomoć oko večernje rutine, ali je moguće da će i dalje želeti da im povremeno vi čitate priču pred spavanje. Ako se dete u ovom uzrastu nerado grli preko dana, moguće je da će mu uveče prijati.

Vaš život sa detetom od 8 godina 4. mesec

Potrudite se da komentarišete stvari koje vam smetaju i voleli biste da se promene u ponašanju deteta sa: „Odeća na podu čini da se osećamo kao da živimo u potpunom haosu!“ umesto da detetu kažete: „Prestani da bacaš odeću na pod!“

Ili recite: „Baš se loše osećam kada kažeš da sam spremila grozan ručak!“ umesto da kažete detetu: „Sram te bilo, nevaspitan/a si!“

Lepi odnosi i komunikacija se ostvaruju na ovaj način, dete će vas pre poslušati, a naučiće i da se stvari ne rešavaju silom i vikom.

Partnerstvo i vreme za sebe

Vreme je da ponovo imate svoje slobodno vreme. Vreme bez dece je presudno za mentalno zdravlje. Možete ga provoditi sami ili sa partnerom. Nemojte brinuti oko toga da time detetu nešto uskraćujete. Ono će takođe tada imati svoje vreme kada može da odmori ili nađe način da se zabavi.

Važno je da dete nauči da nije centar univerzuma, te da poštuje potrebe odraslih, kao i ostalih ukućana.

8 godina 4. mesec
8 godina 4. mesec

Kalendar razvoja deteta 8 godina 4. mesec – Literatura:

  1. MedilinePlus: https://medlineplus.gov/ency/article/002017.htm
  2. BabyCenter: https://www.babycenter.com/child/8-years-old
  3. AAP.org: https://www.aap.org/

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button