fbpx
DecaKalendar razvoja deteta

14 meseci 1. nedelja – Kalendar razvoja deteta

Dete staro 14 meseci 1. nedelja

14 meseci 1. nedelja – Polako ste se navikli na potpuno drugačiji ritam bebe koja sada želi sve osim da bude na jednom mestu i statična. Ovo ne znači da ujedno niste i preumorni jer vam se čini da stalno idete okolo i govorite „ne“. Vrlo često imate utisak da potpuno grešite i da roditeljstvo možda nije za vas, a zapravo sva deca manje-više isto funkcionišu u ovom uzrastu i svi žele da bude isključivo po njihovom.

Uvek imajte na umu da dete sa 14 meseci 1. nedelja NIKADA nije prkosno i ne inati vam se namerno. Ono je jednostavno radoznalo za svet oko sebe i želi da istraži baš sve što ga okružuje.

Dete ne jede ništa i šta sada

Gotovo svim roditeljima se čini da mališan odjednom prestaje da jede bilo šta i da živi na vazduhu, a onda počnu da brinu i zbog težine deteta i da li je dovoljno uhranjeno. Ako je dete dovoljno aktivno i raste bilo u visinu, bilo povećanjem telesne težine tokom vremena, nema razloga za brigu. Mališani često izgube malo telesne mase i kada su bolesti, a retko je čak i gubitak težine znak bolesti.

Ukoliko je dete bucmasto, imajte u vidu da je još uvek beba i da će višak početi da se gubi kada se više bude kretalo i trčalo. U eri gde je gojaznost veoma česta, a znamo koliko hroničnih stanja povlači, normalno da je budete zabrinuti, ali još uvek ona ne mora ništa da znači.

Spremajte zdravu užinu i dajte detetu voće i vodu. A mimo redovnih kontrola, povedite računa o tome kako se detetu povećava telesna težina i visina na osnovu njegovog grafikona. Više: Kalkulator rasta bebe i deteta do 5 godina

Dojenje u drugoj godini – 14 meseci 1. nedelja

Ako dete i dalje sisa, to je sjajno. Produženo dojenje ima mnogo prednosti. Dete će sada unositi dobar deo kalorija kroz hranu, ali će mu dojenje obezbediti i određene kalorije, ali i bolji imunitet. Izvor: AAP Ignorišite pitanja okoline o tome kada ćete prestati, a posebno nemojte podlegati pritisku vaspitača, ako do toga dođe, da prestanete da dojite dete, sve dok vi ne budete želeli.

Tvrdoglavnost da, inat ne – 14 meseci 1. nedelja

Niste verovali da neko može biti toliko tvrdoglav, dok niste upoznali svoje četrnaestomesečno dete. Ono ima jasno zacrtane želje o tome gde želi da jede, šta želi da radi, a možda i šta želi da obuče ili da se pak svuče. Odbija najtvrdoglavije moguće da nosi šeširić ili jaknu i vi ne znate kako da se ponašate i šta da više uradite. Pročitajte i: Zašto mališani skidaju odeću?

 Moguće je da će dete u ovom uzrastu želeti i da obavlja zadatke kojima još nije doraslo. Na primer, da jede sve samo, da samo sadi cveće ili usisava. Pustite ga čak i ako pravi još veći nered. Nemojte ga sputavati u igradnji navika i učenju.

Da li je normalno agresivno ponašanje deteta? – 14 meseci 1. nedelja
14 meseci 1. nedelja
Kalendar razvoja deteta – 14 meseci 1. nedelja

Mališani mogu da budu veoma agresivni, posebno prema drugoj deci. Važno je imati na umu da je agresija rezultat frustracije, ne zlobe i pakosti. U ovom uzrastu dete ne ume da razume da druga deca imaju osećanja, pa neće pokazati empatiju što drugaricu boli dok je vuče za kosu ili druga što ga je ujeo. Tek nakon jedne i po godine, mališani prepoznaju brige kod drugih. Najbolje je da detetu kažete da to ne radi i da boli, te da ga udaljite od dece koju povređuje.

Ukoliko vam se smučilo da stalno govorite „ne“ i opominjete, potrudite se da dom učinite prijatnijim za mališane. To ćete učiniti tako što ćete opasne stvari odložiti, zatvoriti štekere, na svim dostupnim mestima na kojima mališan najviše boravi, dodaćete igračke i obezbediti mu ono što ga zanima i animira.

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button