fbpx
Ishrana deteta

Uvođenje kravljeg mleka

Uvođenje kravljeg mleka se ne savetuje pre navršenih godinu dana. Postoji mnoštvo razloga zašto nije pametno davati bebi mleko u prvoj godini, a prvi i najvažniji jeste da joj ono apsolutno nije prilagođeno, bilo čisto, razblaženo ili sa nekim dodacima. U ovom tekstu se detaljno možete informisati na koje načine kada se, i zašto ne ranije, uvodi kravlje mleko.

Rano uvođenje kravljeg mleka može da podstakne razvoj alergija, kod beba koje su im sklone.

Belančevine u kravljem mleku

Kroz kravlje mleko se unosi prevelika količina natrijuma, kalijuma i belančevina. Molekuli belančevina u kravljem mleku su veliki, mogu prolaziti nesvareni kroz crevni trakt izazivajući krvarenje koje nije vidljivo golim okom. Takvo krvarenje vremenom dovodi do nedostatka gvožđa i anemije.

Gvožđe

Gvožđe se u kravljem mleku nalazi u suviše maloj količini koju beba ne može da iskoristi. Uvođenje kravljeg mleka može samo da ugrozi krvnu sliku, umesto da je popravi. 

Linoleinska kiselina

Takođe, beba ostaje uskraćena za unos dovoljne doze linoleinske kiseline i vitamina E. Manjak linoleinske kiseline može izavati ekcem, proliv i pojačati ojed od pelena.

Proteini

Kravlje mleko sadrži znatno više proteina od majčinog što opterećuje bubrege i može dovesti do dehidratacije. Ukoliko ga razblažite, unosi se veća količina hrane, ali se stvara podloga za infekcije i slabi imuni sistem. Sadrži i dvostruku veću količinu proteina kazeina koji se dugo vari i izaziva zatvor. Proteini u adaptiranom mleku su promenjeni da bi bili lako svarljivi, a količina je približno ista kao majčino mleko. Da bi se obezbedile masne kiseline i popravila svarljivost ovog mleka, mlečna mast je zamenjena biljnim uljima.

Jogurt uvođenje kravljeg mleka

U ishranu sa navršenih sedam meseci možete dodati jogurt. Pored njega, dodatak ishrani bebe može biti i sir. Jogurt je bogat kalcijumom i ima aktivne bakterije koje digestivni sistem bebe može da koristi. Odličan izbor je punomastan jogurt, kako bi beba mogla da unese mast.

Sir

Kod uvođenja sireva, treba početi sa krem sirom i mocarelom, sirevi blagog ukusa, a kada se dete navikne na ukus možete uvesti gaudu, ementaler i parmezan.

Uvođenje kravljeg mleka i laktoza

Bebe sa intolerancijom na laktozu mogu bez problema da vare jogurt. Vrsta laktoze u kravljem mleku nije u stanju da stvori u crevnom traktu bebe čistu kulturu korisnih bakterija, te se štetne bakterije slobodno razmnožavaju. U laktozi se nalazi i galaktoza, koja je potrebna za izgradnju mijelinskih omotača oko nerava, ali je nema dovoljno u kravljem mleku.

Posle prvog rođendana, počnite da detetu uvodite kravlje mleko. Dajte mu isključivo punomasno, jer je bebama neophodan visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina, koja je neophodna za njihov rast i razvoj mozga. Do druge godine je neophodno punomasno mleko, a posle je dovoljno i mleko od 2,8% mlečne masti.

Neka deca teško prihvataju uvođenje kravljeg mleka. Pokušajte u početku da im dajete 1/3 kravljeg mleka pomešanu sa 2/3 adaptiranog ili majčinog mleka. Vremenom povećavajte količinu kravljeg mleka. Zatim probajte da ga mešate sa cerealijama ili pireom od povrća. Ako nastavi da odbija, dajte detetu sutlijaš, griz ili puding.

U drugoj godini potrebna dnevna doza je 500 – 700 ml punomasnog mleka. Više od ove količine nije potrebno niti poželjno da se ne bi smanjio unos drugih hranljivih namirnica.

Kravlje mleko se mnogo razlikuje od majčinog i adaptiranog mleka, a obzirom da je zdravlje deteta na prvom mestu, neohodno je pričekati do prvog rođendana za uvođenje kravljeg mleka u ishranu deteta.

Photo by Charlotte May, Tima Miroshnichenko from Pexels

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button