Recepti za bebe od 9 do 12 meseci

Ovo su samo neki recepti za bebe od 9 do 12 meseci, ali kako se budete približavali prvom rođendanu, beba će polako moći da jede skoro sve što i vi jedete.
Testenina sa povrćem
Vreme potrebno za pripremu: 35 minuta
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 mali crni luk, iseckan na komadiće
1 čen praziluka, iseckan na komadiće
2 male šargarepe, oljuštene i iseckane
1 tikvica srednje veličine, oljuštena i iseckana
¾ šolje pečuraka šampinjona
3 paradajza kojima ste ogulili kožu, izvadili seme i iseckali ga
1 kašika neslanog maslaca
1 konzerva (oko 400 grama) iseckanog paradajza u sosu
½ šolje bujona od povrća
1 kašika soka od jabuke
1 kašika sveže iscepkanih listova bosiljka
sveže samleven crni biber
170 grama tekstenine
3 do 4 kašike maskarpone sira (opciono)
Ova količina dovoljna je za 4 porcije
Priprema:
Zagrejte ulje u šerpi, dodajte crni i beli luk i pržite 3 minuta. Dodajte šargarepu i propržite još 4-5 minuta. Dodajte tikvicu, pa posle 2 minuta pečurke, i pržite još dva minuta.
Zatim dodajte svež paradajz i maslac, a posle dva minuta dodajte paradajz iz konzerve i pola soka. Dodajte bujon, bosiljak i blago pobibirite. Poklopite u kuvajte na srednje jakoj vatri još 10 minuta, a onda sve ispasirajte u pire.
Za to vreme spremite testeninu prema uputstvu iz njenog pakovanja, ali nemojte dodavati so. Pomešajte pastu sa sosom i maskarpone sirom ako ste odlučili da ga dodate.
Špageti bolonjeze za bebe
Vreme potrebno za pripremu: 35 minuta
Sastojci:
1 ½ kašike biljnog ulja
1 čen belog luka
½ šolje iseckanog crnog luka
1 šargarepa srednje veličine, oljuštena i izrendana
¾ šolje iseckanih šampinjona
150 grama nemasne mlevene junetine
½ šolje paradajza, oguljenog, očišćenog od semena, iseckanog
1 šolja neslanog ili vrlo malo slanog pilećeg bujona
1 lovorov list
60 grama testenine (špageti)
Ova količina dovoljna je za 3 porcije
Priprema:
Zagrejte 1 kašiku ulja u šerpi i propržite beli i crni luk 2 minuta. Dodajte izrendanu šargarepu i pržite još 2 minuta. Dodajte ostatak ulja i šampinjone, pa nastavite da pržite još 3 minuta.
U međuvremenu, propržite mlevenu junetinu u tiganju sve dok ne pobraoni pa je izručite u povrće koje pržite u drugoj šerpi. Dodajte i paradajz, bujon i lovorov lis. lopite i ostavite da se krčka oko 15 minuta.
Uklonite lovorov list. Skuvajte testenine prema uputstvu sa pakovanja, ali nemojte stavljati so u vodu u kojoj se kuva.
Skuvani bolonjeze sos propasirajte u blenderu kako bi dobio glatku teksturu. Umešajte testeninu u bolonjeze sos.
Pročitajte:
UVOĐENJE ČVRSTE HRANE: Koje namirnice se mogu dati bebi uzrasta 9 do 12 meseci