fbpx
Ishrana deteta

Koje namirnice se mogu dati bebi uzrasta 6 do 9 meseci

Uvođenje hrane za neke bebe će tek sada početi, kod beba uzrasta 6 do 9 meseci. Ako vaša beba do sada nije jela čvrstu hranu, vratite se prvo na spisak namirnica za bebe 4 do 6 meseci.

U preindustrijskoj populaciji, uvođenje čvrste hrane je počinjalo između 4 i 6 meseci, a dojenje potpuno prestajalo sa 30 meseci. Međutim, u nekim kulturama uvođenje čvrste hrane počinje znatno ranije. Od 2002. godine, SZO je počela da preporučuje da se odojčad isključivo doji tokom prvih 6 meseci života kako bi se optimizovao rast, razvoj i zdravlje. Za razliku od Američke akademije za pedijatriju koja savetuje da se čvrsta hrana uvodi sa navršenih 6 meseci, Evropsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu (ESPGHAN) savetuje da uvođenje čvrste hrane ne treba da bude pre 4 meseca, ali da ne bi trebalo odlagati nakon navršenih 6 meseci. Više: Uvođenje čvrste hrane – Dodatak: Istraživanja iz 2021. godine o uvođenju nemlečne hrane

Bebe koje su već jele osnovne namirnice, u ovom periodu će obogatiti svoj izbor hrane. Prvenstveno je važno da sada, zbog potencijalnog pada gvožđa, jer su se mamine zalihe iz trudnoće potrošile, počnete da dajete bebi meso. Uz mesne obroke davaćete i povrće, a ubrzo će beba imati i voćnu užinu. Idealno je da bebi uvodite po jedan novi obrok mesečno, kako bi do prvog rođendana imala 3 obroka i dve užine.

Uvođenje hrane bebi od 6 do 9 meseci

Verovatno će još neko vreme biti potrebno da pravite pire uz pomoć nekog aparata – štapni misker, seckalica, aparat za kuvanje bebama. Važno je da obratite pažnju da beba ne pokaže alergijsku reakciju, pa stoga uvodite jednu po jednu namirnicu na svaka tri dana.

Napomena: Novu namirnicu kasnije ne morate davati samu, već pomešanu sa namirnicom koju je beba već jela 3 dana i na nju nije pokazala alergijsku reakciju.

Spisak namirnica za bebu 6-9 meseci

Žitarice za uzrast od 6 do 9 meseci

Bebama je od šest meseci dozvoljeno da unose gluten, štaviše pojedine studije su pokazale da je odlaganje uvođenja glutena posle osam meseci kontraproduktivno. Stoga nakon uvođenja pirinča i kukuruza, sada možete davati i:

 • pšenica
 • ovas
 • ječam
 • raž
 • heljda
 • spelta

  Uvođenje hrane bebi od 6 do 9 meseci - žitarice

Voće za bebu 6-9 meseci

Osim svog voća koje ste do sada uveli, a koje možete davati sirovo, sada možete uvesti i:

 • Višnja
 • Trešnja
 • Smokva
 • Avokado

Bebama je sada moguće i davati kajsije, banane, breskve u malim zalogajima, samo vodite računa da ne otkinu veći zalogaj. 

Uvođenje hrane bebi od 6 do 9 meseci - voće

Midas
1 2 3Next page

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button