fbpx
Ishrana deteta

Čajevi za bebe

Koji čaj možete da dajete bebi?

Jedini pogodni čajevi za bebe u prvoj godini života jesu instant čajevi.

Instant čajevi za bebe

Ovi čajevi se sastoje iz ekstrahovanih biljaka. Obično imaju dodatu glukozu ili saharozu. Imaju konstantnu količinu aktivnih supstanci. Oni su jedini mikrobiološki ispravni. Postoje:

  • Čajevi za grčeve – mogu ih koristiti bebe već od 8. dana starosti. Obično se radi o čaju od komorača.
  • Čaj od kamilice – može pomoći bebi kod grčeva ili ukoliko je došlo do izostanka stolice.
  • Cvetni (biljni) čajevi – kamilica, lipa, matičnjak. Koriste se za bolju probavu, kao čajevi za ”laku noć”.
  • Voćni čajevi – šipak, jabuka, kajsija. Uglavnom se konzumiraju kao osvežavajući napici i mogu se davati bebi od 4, odnosno 6 meseci.
cista zutog tela
Čajevi za bebe

Zašto NE filter kesice za bebu?

Filter kesice za spravljanje bebinog čaja se ne preporučuju jer mogu biti kontaminirani i često nisu dovoljno ”čistog” sastava. Od dužeg stajanja i nehermetičkog pakovanja mog udovesti do unošenja drugih mikroskopskih supstanci kroz čaj. Odrasli već imaju izgrađen imuni sistem i stvari koje njima prijaju mogu smetati i naneti štetu osetljivom bebinom probavnom traktu.

Čajevi ”na meru”  za bebu – NE!

Nikada nemojte detetu, a posebno ne bebi davati čajeve kupljene ili pribavljene u rinfuzi. Ne možete znati mikrobiološku ispravnost ovih biljaka. Nezavisno od toga da li je čaj iz dvorišta koji ste vi ubrali, možda je baš tu životinja vršila nuždu i prenela neku bakteriju.

Sa druge strane, da li ste ikada razmišljali koliko je čest slučaj da upravo skladišta džakova sa raznom rinfuznom robom naseljavaju glodari. Odabir ovakvih čajeva apsolutno nije prihvatljiv za bebu, a može biti i vrlo opasan.

čajevi za bebe
Čajevi za bebe

Čajeve je vrlo teško pripremiti za upotrebu, čak i ako ste imali sjajno čisto, sveže bilje. Tokom procesa sušenja, bilje se mora dobro zaštititi od zagađenog vazduha i prašine. Osim tohga, daleko je ozbiljnije ono što se na prvi pogled ne vidi: Da li se u vlažnoj sredini tokom procesa sušenja razvila plesan.

Obzirom da čaj dajete bebi, posebno u prvim mesecima života, iz zdravstvenih razloga, potrudite se da rezultat ne bude upravo suprotan. Sačuvajte zdravlje bebe upotrebom bezbednih čajeva.

Photo by Mareefe from Pexels

 

Related Articles

Check Also
Close