fbpx
Ishrana deteta

Bebin doručak

Bebin doručak se uvodi najkasnije do devetog meseca i jedan je od tri glavna obroka koja će dete zadržati do kraja života. Sada je važno da stvorite naviku obroka, kao i šta će beba jesti za doručak.

Doručak za bebu

Obzirom da je doručak najvažniji dnevni obrok, a bebe vremenom počnu da usvajaju hranu i više im mleko nije dovoljno da zadovolji dnevne potrebe, vrlo je bitno da on bude kvalitetan i raznovrstan. U zavisnosti od toga kada krenete da bebi dajete čvrstu hranu, doručak se može uvesti između 6. i 9. meseca.

Idealno je da beba do 11 meseci ima formirana 3 glavna obroka (doručak, ručak i večeru) i dve užine uz dojenje ili dodavanje adaptiranog mleka. Doručak je najvažniji glavni obrok tokom celog života i važno je da od momenta uvođenja on bude kvalitetan i zadovoljava bebine potrebe. Deca su uglavnom ujutru raspoložena da jedu i probaju nove ukuse. Uglavnom bebe dugo zadrže jutarnji podoj ili adaptirano mleko, a posle ustajanja i malo aktivnosti opet su gladne, ali i odmorne i raspoložene.

Ukoliko je to moguće, najbolje bi bilo da cela porodica ima zajednički jutarnji obrok, kako bi dete usvajalo zdrav obrazac ishrane. Bebe su srećnije kada imaju društvo dok jedu, kao i starija deca. Nažalost to je retkost zbog poslovnih obaveza, većina dece prvi obrok kasnije ima u jaslicama i vrtiću, ali vikendom možete da pratite obrasce pravilne socijalizacije.

Idealan doručak treba da bude kombinacija hranljivih i uravnoteženih namirnica. Na primer, pšenični tost sa jogurtom. Ovakvim obrokom detetu obezbeđujete vlakna, vitamine, minerale i kalcijum u jednom obroku. Doručak je i vreme kada detetu možete davai hranu u komadićima koju će sama početi da jede i da uči da pije jogurt iz šolje. Dete može samo da jede i malo gušće spremljenu palentu sa kockicama sira pored.

bebin doručak

Već od prvog rođendana dečiji jelovnik možete obogatiti slaninom i čvarcima, kao i jajima. Klasičan obrok jaja i slanina je odličan za početak dana, čak i za malo dete.  

Pročitajte:

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Midas

Related Articles

Back to top button